Petrolul revine la maximele ultimelor 10 luni

Petrolul revine la maximele ultimelor 10 luni
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 sep 2023

Cotațiile petrolului au atins un nou maxim al ultimelor 10 luni în tranzacțiile de marți, pe fondul aștepărilor privind restrângerea ofertei globale în urma tăierilor de producție anunțate de marii producători, în timp ce cererea este preconizată să rămână robustă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 19:00 (ora României), petrolul Brent se tranzacționa la 92,19 dolari/baril la Londra, în creștere cu 1,7% față de referința de luni. Petrolul WTI consemna un avans de 2%, până la prețul de 89,04 dolari/baril.

Prețurile țițeiului au depășit, săptămâna trecută, pragul de 90 de dolari/baril pentru prima oară din noiembrie anul trecut, după ce Arabia Saudită și Rusia și-au prelungit angajamentele voluntare de reducere a producției până la finele anului, privând piața de un volum combinat de 1,2 milioane de barili de țiței pe zi.

Cât ar putea câștiga directorii Romgaz comparativ cu cei ai OMV Petrom CITEȘTE ȘI Cât ar putea câștiga directorii Romgaz comparativ cu cei ai OMV Petrom

Marți, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a menținut neschimbate estimările privind cererea mondială de petrol, anticipând o creștere a cererii cu 2,4 milioane de barili pe zi în 2023 și cu 2,2 milioane de barili pe zi anul viitor.

Totodată, OPEC preconizează un deficit de ofertă de 3,3 milioane de barili pe zi în următoarele trei luni, cu 1 milion de barili pe zi mai mult decât anticipau unii comercianți de energie.

Piața petrolului s-ar putea restrânge și mai mult dacă datele economice încep să se îmbunătățească pentru Europa sau China, "ceea ce înseamnă că am putea vedea țițeiul Brent înaintând spre nivelul de 100 de dolari pe baril", a comentat Edward Moya, analist senior de piață la OANDA, citat de MarketWatch.

Un deficit de aprovizionare de peste 3 milioane de barili de petrol pe zi în următorul trimestru ar putea fi cel mai mare pentru periodă începând cel puțin cu anul 2007, potrivit Bloomberg.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii titei
preturi petrol
reduceri productie arabia saudita
rusia
productie petrol
oferta mondiala titei