Petrolul scade puternic în contextul creșterii neașteptate a stocurilor de țiței din SUA

Petrolul scade puternic în contextul creșterii neașteptate a stocurilor de țiței din SUA
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 27 iul 2016

Cotațiile petrolului s-au depreciat miercuri cu peste 2%, inversând câștigurile modeste înregistrate în prima parte a zilei, după ce Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat că stocurile de țiței din SUA au crescut săptămâna trecută cu 1,7 milioane de barili, contrar așteptărilor analiștilor, potrivit MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Analiștii chestionați de S&P Global Platts au estimat o scădere de 2,6 milioane de barili a stocurilor de petrol în intervalul menționat. Marți seara, Institutul American al Petrolului (API) a raportat o reducere a stocurilor cu 827.000 barili.

Datele prezentate de EIA și API pot înregistra variații semnificative, având în vadere că petroliștii sunt obligați să raporteze cifre exacte către EIA, care este o agenție guvernamentală, în timp ce datele colectate de API sunt voluntare.

În jurul orei 18:10, petrolul Brent se tranzacționa la 43,76 dolari/baril, în coborâre cu 2,5% față de referință, în timp ce petrolul WTI era în scădere cu 2,1%, la 42,01 dolari/baril. Anterior publicării datelor EIA, prețurile petrolului înregistrau creșteri de circa 0,6%.

Petrolul Brent a atins minimul ultimelor peste două luni, pe fondul revenirii temerilor privind menținerea surplusului din piețe CITEȘTE ȘI Petrolul Brent a atins minimul ultimelor peste două luni, pe fondul revenirii temerilor privind menținerea surplusului din piețe

Anunțul privind majorarea stocurilor de țiței din SUA intensifică sentimentul negativ în rândul investitorilor, care sunt îngrijorați cu privire la menținerea surplusului din piețe pentru o perioadă îndelungată. În ultimele cinci ședințe, prețurile petrolului au scăzut cu aproximativ 8%.

"Declinul de astăzi reflectă opinia generală potrivit căreia piața este suprasaturată", consideră Tamas Varga, analist al casei britanice de brokeraj PVM Oil Associates, citat de CNBC.

Cei mai mulți analiști estimează că petrolul va continua să se ieftinească pe termen scurt, în contextul scăderii cererii, după care am putea asista la o reechilibrare a pieței în jurul unui preț de 50-60 dolari/baril.

Cotațiile petrolului vor atinge minime între 39-42 dolari/baril în următoarele săptămâni, potrivit lui Ric Spooner, analist șef la CMC Markets.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
eia
stocuri
cotatii