ANAF a controlat în ultimele luni 87 de persoane fizice care au obținut venituri din activități de influencer și a constatat, pentru 56 dintre aceste persoane, că nu au declarat integral - sau chiar deloc - impozite în valoare de aproape 1 milion de euro, a anunțat președintele instituției, Lucian Heiuș.
Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 29,941 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 32,591 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 2,649 miliarde lei, conform proiectului de rectificare.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a lansat, alături de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, o serie de controale pe raza Complexului Comercial „Dragonul Roșu”, fiind verificate puncte de lucru ale unor agenți economici care desfășoară activități de comerț cu produse textile.
Rata anuală a inflației și-a întrerupt creșterea în iulie, după 8 luni de majorare continuă, coborând față de iunie de la 15,1% la 15%. Față de iunie prețurile au crescut cu 0,9%, remarcându-se o scumpire mai ales a gazelor, curentului, uleiului, untului și biletelor de tren și avion, în timp de combustibilii, fructele și legumele proaspete s-au ieftinit. BNR prognozează o plafonare a inflației până în septembrie și apoi o scădere graduală pe parcursul anului viitor.
Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare financiare cumulate de peste 6 miliarde lei, autoritățile aprobând însă doar o alocare de circa 680 milioane lei și invocând constrângeri bugetare pentru respingerea celorlalți investitori.
Ministerul Finanțelor stimulează afacerile din România și propune, printr-un proiect de hotărâre de guvern, majorarea bugetului maxim al schemei de ajutor de stat 807/2014 pentru investițiile cu impact major în economie. Astfel, bugetul schemei se majorează cu 1 miliard de lei, de la 6,38 miliarde de lei la 7,38 miliarde de lei.
Guvernul pregătește majorări salariale, inclusiv pentru toți bugetarii, cu excepția demnitarilor și a personalului încadrat la nivelul administrației publice locale.
Salariul mediu al celor care lucrează în resurse umane este de 3.800 de lei, salariile din acest sector fiind însă depășite de cele din domenii precum automotive, agricultură sau construcții / instalații. Plafoanele de remunerare se apropie, în schimb, de cele ale angajaților din farma, contabilitate, achiziții.
Numărul contractelor cu timp parțial de muncă a scăzut în luna iulie cu 91.195, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor primite de la Inspecția Muncii. În același interval, finalul lunii iulie față de finalul lunii iunie, numărul de contracte cu normă întreagă a urcat cu 73.981. Aceste evoluții sunt importante în contextul în care de la începutul lunii august a intrat în vigoare o măsură de creștere a taxării contractelor cu normă parțială, adoptată pe data de 15 iulie. Cel puțin o parte a contractelor cu timp parțial desființate, preponderent cu 1 oră, 2 ore sau 4 ore, par să se regăsească în contracte de muncă cu normă întreagă (8 ore). Datele disponibile până acum nu sunt încă, suficiente pentru a trage o concluzie, având în vedere, de exemplu, că nu a fost cuantificat, încă, impactul preavizelor, dar este nevoie de informații detaliate, analizate în context, "nu isteric și pentru capital de imagine", atrage atenția Mihaela Grigore, expert în legislația muncii.
Perioada de grație pentru raportarea SAF-T (Declarația 406) va fi extinsă, mișcare argumentată prin dificultăți tehnice ce pot apărea.