Guvernul României a acordat în 2020 economiei cel mai redus sprijin dintre țările din Europa Centrală și de Est, aproximativ 4% din PIB, potrivit unui raport al agenției de rating Moody's, care analizează 8 state din Europa Centrală și de Est, respectiv România, Bulgaria, Croația, Slovenia, Slovacia, Polonia, Ungaria și Cehia. Cehia este statul care a acordat economiei cel mai puternic sprijin fiscal, de peste 20% din PIB, relevă raportul. România are și cea mai slabă situație financiară dintre cele opt țări analizate. Ratingul României este la același nivel cu cel al Ungariei, pe ultima treaptă recomandată investitorilor, dar în timp ce Ungaria are perspectivă pozitivă, de îmbunătățire a ratingului, România are perspectivă de înrăutățire, fiind singura țară, din regiune, în cazul căreia a fost luată anul trecut o măsură negativă.
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că toate casele de marcat sunt deductibile direct din impozit, inclusiv cele puse în fucnțiune din 2018.
Ministerul Finanțelor monitorizează 1.367 de companii ale statului, din care 294 sunt inactive, în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare, dizolvare, iar 1.073 sunt active, relevă o listă a acestor companii, prezentată acum de Profit.ro. Companiile de stat sunt o sursă de posturi bănoase și călduțe în care partidele aflate la guvernare, miniștrii, primarii, consilierii locali și județeni și alți puternici ai zilei, inclusiv în prezent, își plasează uneori apropiați, rude, membri de partid sau alte persoane, de multe ori pe criterii de clientelism politic, nu de competență.
Implementarea SAF-T ar putea fi gata undeva în luna iulie, reiese din declarațiile Mirelei Călugăreanu, președintele ANAF. “Până la sfârșitul lunii februarie ne-am propus să finalizăm etapa de analiză și design a sistemului informatic. Luna februarie va fi una destul de plină pentru că ne-am propus să organizăm consultări cu toți actorii implicați”, a spus ea, într-o conferință organizată de EY România.
Programul de muncă flexibilă (Kurzarbeit) ar urma să fie aplicat de angajator doar în urma acordului salariaților, prevede un amendament adoptat de o comisie parlamentară, la inițiativa senatorului PSD Titus Corlățean. Modificarea are însă șanse slabe să fie adoptată rapid, de actuala majoritate parlamentară.
România este printre țările în care pandemia nu a oprit creșterea salariilor, majorând salariul minim net cu 3% față de anul precedent, de la 1.346 lei la 1.386 lei și ocupând astfel locul 32 dintr-un total de 56 de țări analizate. În Germania, salariul minim a crescut cu 1,5% (locul 35) de la an la an, în Marea Britanie cu 7,7% (locul 13), iar în Cehia cu 11,6% (locul 8).
Operatorii economici pe pierdere din subordinea, sub autoritatea sau aflați în coodonarea ministerelor și altor autorități publice centrale înregistrau, până la data de 30 septembrie 2020, pierderi contabile și plăți restante însumând aproape 6 miliarde lei. Până la finele lunii februarie, companiile de stat trebuie să prezinte un plan aprobat de reorganizare, restructurare și redresare financiară.
Guvernul a stabilit, miercuri, prin hotărâre, că salariul de bază minim brut va crește din ianuarie cu 3%, de la 2.230 lei lunar la 2.300 lei lunar, reprezentând o majorare netă de 41 lei, rezultând un salariu minim net lunar de 1.386 lei, după cum a relatat în premieră Profit.ro. În ședința de vineri, Guvernul va rectifica însă hotărârea astfel încât firmele să poată aplica majorarea la veniturile salariaților pentru toată luna ianuarie.
ANAF nu a inițiat executări silite noi după data de 28 decembrie, termen la care a expirat facilitatea fiscală acordată de Guvern prin intermediul căreia contribuabilii au putut amâna plata obligațiilor fiscale fără să acumuleze accesorii și fără să înceapă împotriva lor procesul de executare silită. În acest interval, ANAF a încercat să îi informeze pe toți cei cu datorii, prin intermediul serviciului online SPV sau prin alte modalități, că pot accesa mecanisme de eșalonare pentru plată și pot evita astfel executarea, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu.
ANAF a derulat anul trecut o serie de proiecte de modernizare și digitalizare și va continua și în acest an introducerea de soluții pentru dezvoltarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii, digitalizare, precum și pentru combaterea evaziunii, a declarat președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Printre acestea, președintele ANAF a menționat proiectul pilot pentru stimularea conformării voluntare a persoanelor fizice, derulat la AJFP Prahova și de care Profit.ro a scris, introducerea SAF-T, proiectul SFERA (legarea sistemelor informatice ale ANAF cu alte baze de date ale statului utile în administrarea fiscală), dar și dezvoltarea Call-Center-ului. Numărul angajaților Call-Center-ului va crește de la 20 la 90, astfel că aceștia vor prelua un număr mai mare de apeluri ale contribuabililor, ar vor furniza răspunsuri și printr-un serviciu de chat integrat în site-ul ANAF.