Petrolul și acțiunile europene revin pe creștere, pe fondul atenuării temerilor legate de Brexit

Petrolul și acțiunile europene revin pe creștere, pe fondul atenuării temerilor legate de Brexit
scris 17 iun 2016

Prețurile petrolului au revenit vineri pe creștere, după șapte zile de scăderi consecutive, în condițiile în care îngrijorările privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană au trecut, pentru moment, pe plan secundar. Atenuarea sentimentului de aversiune față de risc se face simțită și pe piețele de capital, care s-au întors în teritoriu pozitiv și înregistrează câștiguri de peste 2%.

În jurul orei 11:30, petrolul Brent se tranzacționa la 47,87 dolari/baril, în urcare cu 1,4% față de referință. Joi, barilul de Brent s-a depreciat cu 3,6% și a închis la 47,19 dolari, cea mai redusă cotație din ultimele peste trei săptămâni. 

Petrolul WTI era în creștere cu 1% înainte de deschiderea sesiunii bursiere de la New York, la 46,67 dolari/baril. Cotația WTI a scăzut cu 3,8% ieri, până la 46,21 dolari/baril.

Ambele sortimente de petrol ar putea încheia săptămâna cu scăderi de circa 5%, potrivit Reuters.

Firea cere Ministerului Energiei bani pentru reparațiile RADET, ministerul îi explică de ce nu se poate CITEȘTE ȘI Firea cere Ministerului Energiei bani pentru reparațiile RADET, ministerul îi explică de ce nu se poate

Principalele burse europene consemnau aprecieri substanțiale vineri dimineață, sprijinite de aprecierea acțiunilor bancare. Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,3%, după ce ieri a coborât cu 0,7%. 

"Vedem o ușoară revenire, poate pentru că investitorii descarcă unele poziții short, însă cu siguranță nu va fi o cursă liniștită în zilele dinaintea referendumului din 23 iunie. Trebuie să ne pregătim pentru o nouă perioadă de volatilitate crescută", spune Ben Le Brun, analist al casei de brokeraj OptionsXpress din Australia.

La Londra, indicele FTSE 100 era în urcare cu 1,1%, iar lira sterlină a revenit de la minimul ultimelor două luni înregistrat joi, în condițiile în care campania pentru referendumul de joi a fost suspendată după uciderea, ieri, a laburistei Jo Cox în timpul unei întâlniri cu alegătorii.

Pe celelalte piețe europene, indicele DAX 30 (Germania) era în creștere cu 1,1%, SMI (Elveția) cu 1,4%, CAC 40 (Franța) cu 1,1%, FTSE MIB (Italia) cu 2,2%, iar IBEX (Spania) cu 2,1%.

Bursa de la București a avansat cu 0,4%, cu toate sectoarele pe verde. BET a încheiat ședința de ieri cu o scădere de 0,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
actiuni
evolutii
brexit