Pompeo: SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcția gazoductului Nord Stream 2

Pompeo: SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcția gazoductului Nord Stream 2
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2019

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat marți, la Varșovia, că SUA vor face tot ce le stă în putere pentru a opri construcția gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pompeo a subliniat lipsa voinței de compromis din partea Washingtonului pe această temă, în contextul în care Germania a făcut marți un gest de apropiere față de SUA, promițând să importe din următorii ani gaz natural lichefiat american și să construiască infrastructura necesară, scrie Agerpres.

Jurnalist britanic caută răspunsul la un mister: De ce bucureștenii stau în RATB lipiți de ușă? CITEȘTE ȘI Jurnalist britanic caută răspunsul la un mister: De ce bucureștenii stau în RATB lipiți de ușă?

Potrivit secretarului de stat american, gazoductul a cărui construcție a început anul trecut "trimite bani" spre Rusia făcând rău Europei.

Nord Stream 2 va permite livrarea de gaz rusesc către Germania și alte țări din Europa, trecând direct prin Marea Baltică și prin urmare ocolind Ucraina, până acum principalul punct de tranzit. Acest gazoduct va urma același parcurs ca primul gazoduct de acest fel, Nord Stream 1, via apele teritoriale a cinci țări: Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania.

Profit.ro a relatat la finele anului trecut că Rusia ar putea continua să livreze gaze naturale către Europa prin intermediul Ucrainei după finalizarea conductei Nord Stream 2. SUA, dar și destule state europene, în special din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Polonia, văd proiectul gazoductului Nord Stream 2 al Gazprom nu ca pe unul comercial, ci ca pe o investiție politică a Rusiei lui Vladimir Putin, menită nu doar să sporească dependența Europei față de gazele rusești, ci mai ales să submineze veniturile bugetare ale regimului pro-euroatlantic al Ucrainei, cu care Kremlinul se află în conflict de la anexarea peninsulei Crimea în 2014. Mai precis, cu cât capacitatea Gazprom de a ocoli sistemul național ucrainean de transport al gazelor în operațiunile sale de export către UE sporește, cu atât poziția financiară a Kievului se vede tot mai slăbită, întrucât încasează tot mai puțini bani din tarifele de tranzit percepute rușilor pentru aceste exporturi. Ucraina încasează anual din tranzitul de gaze rusești între 2 și 3 miliarde de dolari, echivalentul a circa 2%-3% din PIB-ul țării.

Cum a anunțat anterior Profit.ro, Nord Stream 2 AG, compania înregistrată în Elveția care implementează proiectul gazoductului omonim, deținută integral de gigantul rus Gazprom și finanțată și de grupurile europene OMV, Engie, Uniper, Shell și Wintershall, implicate în proiect, a cheltuit peste 2 milioane de dolari în 2017 și 2018 pentru a face lobby pe lângă autoritățile de la Washington în favoarea gazoductului.

Finalizarea Nord Stream 2 este așteptată pentru finalul anului viitor, valoarea totală estimată a proiectului fiind de 9,5 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
pompeo