Portugalia nu mai produce energie electrică pe bază de cărbune

Portugalia nu mai produce energie electrică pe bază de cărbune
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 nov 2021

Portugalia a închis zilele trecute ultima sa termocentrală pe bază de cărbune, devenind a patra țară din Uniunea Europeană care pune punct utilizării acestui combustibil fosil pentru a produce electricitate, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News

ONG-ul pentru protecția mediului Zero a precizat într-un comunicat de presă că termocentrala pe cărbune de la Pego, centrul Portugaliei, era al doilea mare emitent de CO2 din această țară, și a adăugat că "eliberarea de cea mai importantă sursă de gaze cu efect de seră este o zi glorioasă pentru Portugalia", scrie Agerpres.

INFOGRAFIC Prețul spot al energiei electrice din România - cel mai ridicat din Europa și cu numai 3 euro sub recordul istoric CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Prețul spot al energiei electrice din România - cel mai ridicat din Europa și cu numai 3 euro sub recordul istoric

Încetarea utilizării cărbunelui pentru producția de electricitate a avut loc cu mult înainte de 2030, data țintă pe care și-a propus-o Portugalia cu privire la utilizarea acestui combustibil fosil.

Belgia, Austria și Suedia sunt celelalte trei state membre ale UE care au încetat deja să mai utilizeze cărbune pentru a produce energie electrică.

Deși un procent important de 60%-70% din energia electrică din Portugalia este produsă din surse regenerabilă, această țară se bazează în continuare pe importurile de combustibili fosili pentru a-și acoperi necesarul de energie.

Există îngrijorări că termocentrala de la Pego, care aparține grupului privat Tejo Energia, ar putea fi reconvertită pentru a putea arde peleți din lemn.

"Provocarea acum este să ne asigurăm că firmele de utilități nu fac greșeala de a înlocui cărbunele cu gazele naturale sau biomasă nesustenabilă", a declarat Kathrin Gutmann, director la Europe Beyond Coal.

"În mod clar, renunțarea la cărbune doar pentru a trece la al doilea cel mai prost combustibil fosil nu este un răspuns", a spus și președintele ONG-ului Zero, Francisco Ferreira.

Un proiect de document consultat de Reuters în luna iunie arată că Uniunea Europeană se gândește să înăsprească regulile cu privire la posibilitatea ca energia produsă pe baza arderii lemnului să fie clasificată drept regenerabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
portugalia
cărbune