Prăbușirea prețurilor materiilor prime a cauzat celei mai mari companii miniere din lume o pierdere record de 6,4 miliarde dolari

Prăbușirea prețurilor materiilor prime a cauzat celei mai mari companii miniere din lume o pierdere record de 6,4 miliarde dolari

Mina de cupru Escondida, Chile Foto: bhpbilliton.com

scris 16 aug 2016

BHP Billiton, cea mai mare companie minieră din lume, a raportat o pierdere record de aproape 6,4 miliarde de dolari pentru anul fiscal încheiat pe 30 iunie, pe fondul prăbușirii prețurilor pentru materiile prime și al costurilor legate de remedierea pagubelor rezultate în urma ruperii barajului de la mina de fier Samarco, din Brazilia.

În anul fiscal anterior, BHP a obținut un profit net de 1,91 miliarde dolari.

Ieftinirea puternică a prețurilor materiilor prime a tăiat 10,7 miliarde de dolari din profitul BHP în perioada iunie 2015-iunie 2016, potrivit raportului anual al grupului, scrie CNBC. Totodată, BHP a înregistrat cheltuieli extraordinare de 2,2 miliarde dolari pentru acoperirea parțială a pagubelor generate de ruperea barajului de la mina Samarco.

Șeful BHP despre Brexit: Renegocierea acordurilor cu UE ar putea dura și 10 ani. Rezultatul, nefavorabil companiilor britanice CITEȘTE ȘI Șeful BHP despre Brexit: Renegocierea acordurilor cu UE ar putea dura și 10 ani. Rezultatul, nefavorabil companiilor britanice

Accidentul, care a avut loc în noiembrie anul trecut, a declanșat o alunecare de teren în urma căreia și-au pierdut viața 19 persoane. Cel mai mare dezastru ecologic din istoria Braziliei, după cum a fost descris de autorități, a afectat mai multe localități din apropierea minei și a dus la poluarea unui râu.

La începutul acestui an, BHP și compania Vale, coproprietarii minei Samarco, au încheiat un acord cu guvernul brazilian, prin care s-au angajat să plătească daune în valoare de până la 24 miliarde reali (7,5 miliarde dolari) în următorii 15 ani. Totodată, procurorii brazilieni au inițiat un proces civil împotriva celor două companii, prin care cer daune suplimentare de 155 miliarde reali (44 miliarde dolari).

BHP, cu sediul în Melbourne, Australia, este cea mai mare companie minieră din lume listată la bursă. Compania este unul dintre principalii producători de fier, cărbune, cupru și uraniu la nivel mondial, deținând active importante și în sectorul petrolier.

viewscnt
Afla mai multe despre
bhp billiton
rezultate
pierdere
materii prime
preturi