Prețurile petrolului au crescut cu 2 dolari pe baril

Prețurile petrolului au crescut cu 2 dolari pe baril
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 mar 2023

Prețurile petrolului au crescut luni cu 2 dolari, după ce Irakul a fost forțat să oprească unele exporturi de țiței din regiunea sa semi-autonomă Kurdistan, un impuls suplimentar venind de la măsurile de stopare a unei potențiale crize bancare, care ar fi putut afecta cererea de petrol, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, ucb
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 2,27 dolari, sau cu 3%, la 77,26 dolari pe baril, scrie News.ro.

Virgil Popescu anunță construirea unei conducte de gaz de 180 km. Care este traseul gazoductului CITEȘTE ȘI Virgil Popescu anunță construirea unei conducte de gaz de 180 km. Care este traseul gazoductului

Prețul țițeiului West Texas Intermediate din SUA a crescut cu 2,39 dolari, sau cu 3,5%, la 71,68 dolari pe baril.

Prețul petrolului Brent a câștigat 2,8% săptămâna trecută, în timp ce WTI și-a revenit cu 3,8%, pe măsură ce agitația din sectorul bancar s-a diminuat.

Aproximativ jumătate din oferta globală de petrol, sau 450.000 de barili pe zi (bpd), din exporturile de țiței din Kurdistan, s-au oprit sâmbătă, după ce o victorie într-un caz de arbitraj a confirmat că este necesar acordul Bagdadului pentru a transporta petrolul din Turcia.

Acest lucru ar putea forța și reducerea producției de petrol în regiunea Kurdistan.

Între timp, holdingul bancar First Citizens BancShares a declarat că va achiziționa depozite și împrumuturi ale băncii aflate în faliment Silicon Valley Bank, încheind un capitol din criza de încredere care a tulburat piețele financiare.

”Prețurile petrolului sunt în creștere față de săptămâna precedentă, deoarece investitorii au cântărit eforturile autorităților de a calma îngrijorările cu privire la sistemul bancar global”, a declarat Fiona Cincotta, analist senior al piețelor financiare la City Index.

Există, de asemenea, speranțe pentru un sprijin suplimentar pentru finanțarea băncilor, după informații conform cărora autoritățile americane au fost în deliberări timpurii cu privire la extinderea facilităților de creditare de urgență.

Acțiunile de pe Wall Street au crescut și ele, deoarece tranzacția din sectorul bancar a oferit un răgaz după săptămâni de tulburări.

Prețurile petrolului au fost susținute și de anunțul președintelui rus Vladimir Putin de a staționa arme nucleare tactice în Belarus. Mișcarea este unul dintre cele mai pronunțate semnale nucleare ale Rusiei de până acum și un avertisment pentru NATO cu privire la sprijinul său militar pentru Ucraina, care a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ca răspuns.

NATO l-a criticat pe Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară ”periculoasă și iresponsabilă”.

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova este aproape de a-și atinge obiectivul de a reduce producția de țiței cu 500.000 de barili pe zi (bpd), la aproximativ 9,5 milioane de barili pe zi.

Exporturile de țiței ale Rusiei sunt de așteptat să rămână constante, deoarece vor reduce producția de rafinare în aprilie, au arătat vineri datele din surse din industrie și calculele Reuters.

Un embargo al Uniunii Europene a lovit exporturile de produse petroliere ale Rusiei mai puternic decât exporturile de țiței.

Tone de motorină sunt blocate pe navele care așteaptă cumpărători. În ceea ce privește cererea, importurile de țiței ale Chinei sunt de așteptat să crească cu 6,2% în 2023, de la nivelul de anul trecut, la 540 de milioane de tone, potrivit unei previziuni anuale efectuate luni de o unitate de cercetare a China National Petroleum Corp.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret