Prețul gazelor naturale în Europa crește din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele grevelor din Franța

Prețul gazelor naturale în Europa crește din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele grevelor din Franța
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 mar 2023

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut, în contextul în care grevele din Franța afectează funcționarea infrastucturii energetice a țării, ceea ce agravează îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu energie, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Capacitățile de producție ale centralelor nucleare din Franța au scăzut la 57% din cauza grevelor provocate de decizia de majorare a vârstei de pensionare, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la electricitate pe piața locală. În plus, grevele din Franța au afectat și activitatea rafinăriilor și a terminalelor pentru importul de gaze lichefiate. În paralel, meteorologii avertizează că un val de frig va traversa Europa în zilele următoare, ceea ce a făcut ca luni cotațiile de referință la gaze naturale să înregistreze o creștere de până la 5,5%, scrie Agerpres.

FOTO Miliardarul chinez Jack Ma, care nu mai fusese văzut de mult timp în China, a apărut în public. Noul premier de la Beijing s-ar fi implicat personal în a-l convinge pe antreprenor să se întoarcă acasă CITEȘTE ȘI FOTO Miliardarul chinez Jack Ma, care nu mai fusese văzut de mult timp în China, a apărut în public. Noul premier de la Beijing s-ar fi implicat personal în a-l convinge pe antreprenor să se întoarcă acasă

În jurul orei 12:52 p.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în creștere cu 3,8% până la 42,65 euro pentru un Megawatt-oră.

Cu toate acestea, Europa a reușit să traverseze cu succes o criză energetică care la un moment dat amenința să provoace întreruperi majore în aprovizionarea cu gaze. Mai sunt câteva zile până la data la care va lua sfârșit, în mod oficial, sezonul de furnizare a agentului termic, iar depozitele de gaze au început deja să fie reumplute pentru sezonul următor, pe primele locuri în acest proces fiind Italia și Germania. În plus, importurile de gaze lichefiate rămân și ele la un nivel puternic.

"Contractele de furnizare de gaze pentru perioade mai îndepărtate sunt și ele în creștere, pe măsură ce se înmulțesc îngrijorările cu privire la lucrările de întreținere la centralele nucleare din Franța, în contextul grevelor, ceea ce ace ca încrederea în securitate energetică să aibă de suferit", susțin analiștii de la firma de consultanță Inspired Energy.

Cumpărătorii din Europa urmăresc cu atenție și calendarul lucrărilor de mentenanță la instalațiile de petrol și gaze din Norvegia precum și progresele înregistrate la facilitate de export de gaze lichefiate de la Freeport, statul Texas, un mare furnizor de GNL pentru continentul european înainte de a fi oprită anul trecut după un incendiu. Recent această facilitate a reluat operațiunile doar pentru a fie oprite din nou din cauza unor probleme tehnice. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret