Prețurile petrolului au crescut cu peste 1,5%, susținute de estimări privind cererea

Prețurile petrolului au crescut cu peste 1,5%, susținute de estimări privind cererea
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Prețurile petrolului au crescut joi cu peste 1,5%, deoarece Agenția Internațională pentru Energie (AIE) s-a alăturat grupului de producători OPEC prognozând o creștere puternică a cererii globale de petrol, vremea rece de iarnă a perturbat producția din SUA, în timp ce guvernul a raportat o scădere săptămânală mare a stocurilor de țiței, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Traderii de petrol s-au îngrijorat și de riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu, scrie News.ro.

DECIZIE Guvernul evită în ceasul al 12-lea repetarea crizei de ″motorină colorată″ de acum 8 ani CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul evită în ceasul al 12-lea repetarea crizei de ″motorină colorată″ de acum 8 ani

Pakistanul a desfășurat lovituri în interiorul Iranului, vizând militanții separatiști baluci, a declarat Ministerul de Externe al țării, la două zile după loviturile iraniene pe teritoriul pakistanez.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au câștigat 1,22 de dolari, sau cu 1,6%, până la 79,10 dolari pe baril.

Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 1,52 de dolari, sau cu 2%, la 74,08 dolari pe baril.

Administrația pentru informații în domeniul energiei din SUA a raportat o retragere mai mare decât se aștepta din stocurile de țiței, de 2,5 milioane de barili, în săptămâna încheiată pe 12 ianuarie.

”Teama de o nouă acumulare mare a stocurilor totale nu s-a materializat, susținând modest prețurile”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.

Raportul lunar al AIE a spus că agenția se așteaptă ca cererea de petrol să crească cu 1,24 milioane de barili pe zi (bpd) în 2024, mai mult cu 180.000 de barili pe zi față de proiecția anterioară.

Miercuri, Organizația Țărilor Producatoare de Petrol (OPEC) a declarat că se așteaptă la o creștere a cererii de 2,25 milioane bpd în acest an, neschimbată față de prognoza din decembrie.

Franța a redevenit cel mai mare exportator de electricitate din Europa CITEȘTE ȘI Franța a redevenit cel mai mare exportator de electricitate din Europa

Grupul de producători a mai spus că cererea de petrol este așteptată să crească cu 1,85 milioane bpd în 2025, până la 106,21 milioane bpd.

Directorul general al AIE, Fatih Birol, a declarat pentru Reuters Global Markets Forum că se așteaptă ca piețele petroliere să fie ”confortabile și echilibrate” în acest an, în ciuda tensiunilor din Orientul Mijlociu, a ofertei în creștere și a încetinirii creșterii cererii.

În SUA, aproximativ 40% din producția de petrol din Dakota de Nord a rămas închisă din cauza vremii extrem de reci și a provocărilor operaționale, a declarat miercuri autoritatea principală a statului producător de petrol.

Săptămâna trecută, SUA au produs un alt record de 13,3 milioane de barili pe zi de țiței, arată datele EIA.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret