Prețurile petrolului au urcat cu peste 2% după retragerea SUA din acordul cu Iranul

Prețurile petrolului au urcat cu peste 2% după retragerea SUA din acordul cu Iranul
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 mai 2018

Prețurile petrolului au crescut miercuri cu peste 2%, iar cotația petrolului Brent, de referință la bursa din Londra, a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani și jumătate, după ce președintele american Donald Trump a renunțat la acordul nuclear cu Iranul, decizie care va reduce probabil exporturile OPEC pe o piață deja limitată, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Președintele american Donald Trump a anunțat marți că retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul convenit la sfârșitul anului 2015, amplificând riscurile unui conflict în Orientul Mijlociu și provocând incertitudini legate de oferta de petrol la nivel mondial, scrie News.ro.

OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru 19 miliarde euro CITEȘTE ȘI OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru 19 miliarde euro

Contractele futures pentru petrolul Brent au atins un maxim al tranzacțiilor de miercuri de 76,75 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014, iar la ora 03.44 GMT (05.44 ora României) erau în urcare cu 2,5%, la 76,73 dolari pe baril, față de închiderea zilei de marți.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a avansat cu 2,3%, la 70,67 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după sfârșitul anului 2014.

În China, cel mai mare cumpărător de petrol Iranian, contractele futures de la bursa din Shanghai au urcat la cel mai ridicat nivel, în dolari, de la lansarea în luna mai, de 73,25 dolari pe baril.

Iranul a redevenit un exportator major de petrol în 2016, după ce au fost ridicate sancțiunile internaționale împotriva acestui stat, în schimbul restrângerii programului nuclear iranian.

În aprilie, Iranul a exportat peste 2,6 milioane de barili de petrol pe zi, acest stat fiind al treilea mare exportator din cadrul OPEC după Arabia Saudită și Irak.

Retragerea din acordul nuclear însemană că Statele Unite vor reimpune sancțiunile împoriva Iranului după 180 de zile, dacă nu va fi convenit un alt acord.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
trump
acord nuclear iran