Primăria Iași a lansat licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare

Energie   
Primăria Iași a lansat licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare

Un operator privat ar putea prelua gestionarea sistemului de termoficare în acest an. Primăria a trimis spre publicare în sistemul național de achiziții publică anunțul privind organizarea licitației de concesionare. Anterior, documentația a făcut obiectul unei proceduri de verificare ex-ante.

La finalul lunii iunie, municipalitatea ieșeană a obținut un aviz condiționat de la Autoritatea națională privind achizițiile publice – între timp, au fost adoptate măsuri de remediere, iar anunțul, alături de documentația aferentă, a fost retrimis spre publicare.

Urmărește-ne și pe Google News
Spor negativ al populației României CITEȘTE ȘI Spor negativ al populației României
Evenimente

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

În ce condiții va fi încheiat concesionarea:

- pentru o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maximum 5 ani

 - în situația în care contribuția Delegatului la Investițiile Delegatarului depășesc o anumită valoare estimată inițial, durata delegării poate fi prelungită cu mai mult de 5 ani, dar fără a depăși 8 ani.

Durata: 10 ani
Valoare:  intre 3.761.299.621,79  si 5.692.944.476,79
Criterii atribuire:
- 40%: preț
- 30%: valoare investiții suplimentare peste valoarea minimă de 7 milioane euro solicitată în CS
- 20%: pierderi reale % asumate de operator în anul 5
- 10%: pierderi reale % asumate de operator în anul 3
Termen depunere oferte: 22.08.24

Sistemul de termoficare al Iașului a fost gestionat, în perioada 2011 – 2012, de către operatorul francez Veolia. Compania s-a retras de la Iași invocând pierderi financiare semnificative. În ultimii trei ani, administrarea acestui sistem a provocat un cutremur în finanțele locale – Primăria a amânat succesiv o serie de investiții pentru a face față cheltuielilor. În plus, a fost contractat un credit de 200 milioane lei doar pentru a putea asigura agent termic în sezonul rece trecut la 15% din fondul locativ al Iașului: doar circa 23.000 de locuințe mai sunt racordate la sistemul centralizat, arată apix.ro.

ANUNȚ - TAROM trebuie să achite pasagerilor daune de 2 milioane euro. ”N-a picat bine toată această poveste!”. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi. Adresa de e-mail specială CITEȘTE ȘI ANUNȚ - TAROM trebuie să achite pasagerilor daune de 2 milioane euro. ”N-a picat bine toată această poveste!”. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi. Adresa de e-mail specială

Este este vorba despre investiții de aproape 85 milioane euro, respectiv: fonduri europene (70,5 milioane euro), Primăria Iași (6,7 milioane euro) și operator privat (6,45 milioane euro). Marea problemă în perioada următoare pentru municipalitate va fi retehnologizarea CET 2 Holboca: centrala funcționează pe cărbune și va trebui închisă la finalul anul 2025, conform normelor europene.

În sezonul de iarnă 2023/2024, Primăria nu a mai pornit centrala de la Holboca pentru a nu mai plăti certificate verzi (impuse de UE pentru poluare). Anul trecut, astfel de costuri au fost de 25 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria iași
termoficare