Profit record pentru gigantul saudit al petrolului Aramco

Profit record pentru gigantul saudit al petrolului Aramco
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mar 2023

Gigantul petrolier din Arabia Saudită Aramco a raportat duminică un profit net anual record de 161,1 miliarde de dolari pentru 2022, în creștere cu 46% față de anul precedent, datorită prețurilor mai mari ale energiei, a volumelor vândute și a marjelor pentru produse rafinate îmbunătățite, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profitul, care este aproximativ triplu față de cele 56 de miliarde de dolari obținute de grupul american Exxon, urmează unor rezultate record similare, publicate în februarie de grupuri internaționale precum BP, Shell și Chevron, care au înregistrat în mare parte profituri record pentru anul trecut, scrie News.ro.

Prețurile petrolului au crescut puternic în 2022, ca urmare a îngrijorărilor geopolitice, pe fondul războiului din Ucraina, scăzând ulterior din cauza cererii mai slabe din partea importatorului principal China și a îngrijorărilor privind o contracție economică globală.

Directorii companiilor de tehnologie din SUA și fondatori precum șeful OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekend să salveze firmele rămase fără bani după prăbușirea SVB CITEȘTE ȘI Directorii companiilor de tehnologie din SUA și fondatori precum șeful OpenAI, Sam Altman, au încercat în weekend să salveze firmele rămase fără bani după prăbușirea SVB

”Având în vedere că anticipăm că petrolul și gazele vor rămâne esențiale pentru viitorul previzibil, riscurile de subinvestire în industria noastră sunt reale, iar acestea vor contribui la creșterea prețurilor energiei”, a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser, în comunicatul privind rezultatele financiare ale grupului.

Pentru a face față acestor provocări, compania investește în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon, cu potențialul de a obține reduceri suplimentare ale emisiilor, a spus Nasser.

Planurile de creștere a capacității de producție a țițeiului la 13 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2027 sunt pe drumul cel bun, se arată în comunicat.

Cheltuielile de capital ale Aramco au crescut cu 18%, până la 37,6 miliarde de dolari în 2022, iar compania a spus că se așteaptă ca cheltuielile din acest an să fie de aproximativ 45,0 miliarde de dolari și până la 55,0 miliarde de dolari, inclusiv investițiile externe.

Aramco a declarat un dividend de 19,5 miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea, o creștere cu 4% față de trimestrul precedent.

Consiliul său a recomandat, de asemenea, emiterea de acțiuni gratuite, acționarii eligibili primind o acțiune pentru fiecare 10 acțiuni deținute.

Fluxul de numerar liber a atins un record de 148,5 miliarde de dolari în 2022, comparativ cu 107,5 miliarde de dolari în 2021.

Prețurile energiei au crescut în martie anul trecut, deoarece invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat fluxurile globale de țiței, citația petrolului Brent, de referință la nivel internațional, ajungând la 139,13 dolari pe baril, cel mai mare din 2008.

Prețurile au scăzut rapid în a doua jumătate a anului 2022, pe măsură ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor și au alimentat grijile de recesiune.

Alianța de producători OPEC+, condusă de Arabia Saudită, a convenit anul trecut să reducă producția cu 2 milioane bpd din noiembrie până la sfârșitul anului 2023, pentru a sprijini piața.

Decizia a atras critici puternice din partea Statelor Unite și a altor țări occidentale, dar dinamica pieței de atunci a arătat că reducerile sunt prudente, prețurile petrolului fiind aproape de 80 de dolari pe baril, față de maximele de peste 100 de dolari din 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
aramco
arabia saudita
petrol
profit