Profitul net al Grupului Enel a crescut în primul trimestru cu 11,3%, la 1,16 miliarde euro

Profitul net al Grupului Enel a crescut în primul trimestru cu 11,3%, la 1,16 miliarde euro
scris 9 mai 2019

Grupul energetic italian Enel a înregistrat, la nivel global, un profit curent net în creștere cu 11,3% în primul trimestru din acest an, de 1,159 miliarde euro, și venituri de 20,891 miliarde euro, mai mari cu 10,3%, a anunțat joi grupul.

Creșterea veniturilor reflectă, în primul rând, creșterea veniturilor Enel Green Power, ale diviziei de trading de electricitate în Italia, Chile și România și vânzările de combustibil din Italia, cât și modificarea aferentă companiilor ale căror rezultate sunt consolidate, prin achiziția Eletropaulo (în prezent, Enel Distribuição São Paulo), se arată în raportul grupului, scrie News.ro.

„În primul trimestru din 2019 am avut rezultate excelente care confirmă traiectoria de creștere pe care am urmat-o până acum, cât și performanța extraordinară a tuturor liniilor de business. EBITDA curent al Enel a crescut cu 13,9% și profitul curent net cu 11,3% în decursul aceleiași perioade, față de 2018, susținute de îndeplinirea continuă a obiectivelor stabilite în Planul Strategic 2019-2021. Energiile regenerabile, domeniu în care am sporit capacitatea instalată cu 800 MW în acest trimestru, dar și rețelele de distribuție, care au beneficiat de integrarea Enel Distribuição São Paulo, rămân motorul performanței noastre, generând 70% din EBITDA curent al Grupului în primul trimestru al acestui an. Investițiile totale au crescut cu 36% în perioada analizată și au fost alocate în special dezvoltării activelor, cu un avans de 1,2 miliarde euro, concentrat pe regenerabile - în America și Spania -  și pe rețele - în Italia", spune Francesco Starace, director general al Enel.

VIDEO&FOTO Declarația UE de la Sibiu. Cele zece angajamente asumate de șefii de stat și de guvern CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Declarația UE de la Sibiu. Cele zece angajamente asumate de șefii de stat și de guvern

În conformitate plus, grupul a crescut participația la Enel Américas până la 56,42% și și-a consolidat poziția în producția de energie din surse regenerabile în America de Nord prin reintegrarea de active cu capacitate de 650 MW ale unei companii de tip joint venture.

"Încă o dată, în ceea ce privește Enel Américas, ne așteptăm ca majorarea de capital recent aprobată, de 3 miliarde de dolari și care urmează să fie finalizată în următoarele luni, să deschidă drumul către o serie de oportunități de creștere în America de Sud, consolidând prezența noastră în regiune. În 2019, avem în vedere o accelerare a cheltuielilor de capital, având ca prioritate activele în domeniul energiilor regenerabile în America de Nord, precum și continuarea investițiilor susținute în rețele, în special în Italia și America de Sud, în timp ce generarea de fluxuri de numerar va rămâne solidă în perioada următoare. Începutul bun al acestui an ne permite să confirmăm estimările pentru întreg anul 2019", adaugă Starace.

Valoarea EBITDA a atins în primele trei luni 4,548 miliarde euro, marcând o creștere de 12,7%. Creșterea se datorează mai ales dezvoltării zonei de energii regenerabile, dar și îmbunătățirii marjelor din segmentul de distribuție după achiziția Enel Distribuição São Paulo, îmbunătățirii cadrului de reglementare și a marjelor de producție și distribuție în Italia, precum și reducerii costurilor operaționale, în principal ca urmare a utilizării pentru prima dată a principiului contabil IFRS 16.

Datoria netă a atins 45,093 miliarde euro, în creștere cu 9,7%. Creșterea a reflectat, în primul rând, utilizarea pentru prima dată a IFRS 16, cheltuielile de capital din perioada analizată, plata dividendelor aferente rezultatelor pe 2018, achiziția unor companii ale Enel Green Power North America Renewable Energy Partners, LLC, efectele acestora fiind parțial compensate de fluxul de numerar pozitiv, cât și de evoluția nefavorabilă a cursului de schimb.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
energie