Profitul Transelectrica a crescut cu 18%. Majorarea tarifelor a bătut scăderea consumului de energie

Profitul Transelectrica a crescut cu 18%. Majorarea tarifelor a bătut scăderea consumului de energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2021

Profitul net al Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a crescut cu 18% anul trecut, potrivit datelor preliminare ale companiei, la 114 milioane lei, după ce majorarea tarifelor reglementate practicate de operator, în special pe componenta de servicii de sistem, a compensat scăderea consumului de energie în România, determinată în principal de restricțiile impuse de stat pentru combaterea pandemiei COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Veniturile Transelectrica au scăzut cu 1%, la 2,368 miliarde lei, în condițiile reducerii volumului de energie tarifată cu 3%, la 53,85 TWh.

În același timp, cheltuielile de exploatare ale companiei au scăzut cu 3,63% în 2020, la 2,198 miliarde lei.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca începe astăzi CITEȘTE ȘI Vaccinarea împotriva COVID-19 cu serul produs de AstraZeneca începe astăzi

"Pe parcursul anului 2020, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au înregistrat o creștere în procent de 3% comparativ cu anul 2019 (674 milioane lei la 31 decembrie 2020 față de 654 milioane lei la 31 decembrie 2019), determinată de majorarea tarifului aprobat de ANRE pentru aceste servicii, în condițiile diminuării cantității de energie electrică livrată consumatorilor cu un procent de 3%. În perioada analizată, veniturile din serviciile de sistem tehnologice au fost mai mari cu suma de 108 milioane lei comparativ cu cheltuielile privind achiziția serviciilor de sistem tehnologice realizate. Această sumă majorează profitul brut al Companiei înregistrat la data de 31 decembrie 2020", se menționează în raportul preliminar pe 2020 al operatorului.

Consumul intern net de energie al României a scăzut cu 3,1% anul trecut, însă reducerea producției interne nete a fost mai amplă, de 5,4%.

Transelectrica este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), care deține 58,68% din acțiunile companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transelectrica
consum energie
productie energie
tarife reglementate transelectrica