RADET a cumpărat la bursă certificate de emisii CO2 de 72.000 euro de la un trader bulgar

RADET a cumpărat la bursă certificate de emisii CO2 de 72.000 euro de la un trader bulgar
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 3 feb 2016

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București (RADET) a cumpărat de pe o bursă europeană de mărfuri certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare de 87.000 euro, TVA inclus, de la un trader bulgar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, RADET a achiziționat un număr de 11.830 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, în valoare de circa 72.517,9 euro fără TVA, de la firma de trading Saga Commodities din Bulgaria, specializată în astfel de tranzacții, ceea ce înseamnă că prețul pe certificat a fost de circa 6 euro. La finalul anului trecut, prețul unui certificat depășea 8 euro.

Contractul a fost atribuit pe 28 ianuarie, după ce RADET a avut de ales între 5 oferte de vânzare. RADET estimase inițial valoarea contractului la 98.543,9 de euro fără TVA.

România este \ CITEȘTE ȘI România este "liderul" UE la pierderi de energie electrică în rețele, duble față de media comunitară

Saga Commodities este înregistrată în Bulgaria și are o subsidiară și în Polonia. Compania tranzacționează certificate de emisii de carbon pentru clienți din Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Slovenia și România.

Un certificat de emisii de gaze cu efect de seră dă dreptul unui poluator industrial la emiterea unei tone de emisii de carbon în atmosferă. Astfel, RADET a cumpărat de pe bursa londoneză dreptul de a emite 11.830 de tone de astfel de emisii.

Prin Protocolul de la Kyoto, dar și în baza legislației UE, statelor li s-au alocat drepturi diferite cantitativ în această privință, pe bază de certificate, în funcție de gradul de reducere a poluării față de anul de referință 1990. Mai departe, statele alocă aceste drepturi poluatorilor industriali. Dacă depășesc un anumit nivel admis de emisii, companiile trebuie să cumpere certificate de emisii de gaze cu efect de seră de la societățile mai puțin poluante, care dețin exces de drepturi de emisii, pe burse specializate.

Achizițiile obligatorii de astfel de certificate constituie o povară semnificativă pentru companiile românești, mai ales pentru cele cu situații financiare dificile. De exemplu, recent, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciobotărică, declara că societatea are obligații de cumpărare de certificate CO2 neîndeplinite în sumă de 241 milioane lei.

Prima decizie definitivă în procesele ANPC vs bănci, cu efecte pentru toate contractele de credit, se pronunță pe 10 februarie CITEȘTE ȘI Prima decizie definitivă în procesele ANPC vs bănci, cu efecte pentru toate contractele de credit, se pronunță pe 10 februarie

De asemenea, la începutul lunii decembrie a anului trecut, Ministerul Mediului a amendat Complexul Energetic Hunedoara, intrat între timp în insolvență, cu 588 milioane lei pentru îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană și românească. Mai mult, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu. Complexul a contestat decizia în instanță, Judecătoria Deva urmând să se pronunțe în această sperță pe 25 februarie.

Nici RADET nu stă mai bine. Luna trecută, Tribunalul București a decis să oblige Regia la plata a aproape 1,5 miliarde lei către Electrocentrale București, reprezentând datorii istorice ale regiei de termoficare din Capitală pentru energia termică furnizată de ELCEN către RADET în perioada mai 2013 – decembrie 2014.

Din cauza faptului că Primăria Capitalei are restanțe mari la achitarea către RADET a subvențiilor la prețul gigacaloriei livrate populației, RADET a acumulat în timp față de ELCEN datorii totale de aproape 3,6 miliarde lei, inclusiv dobânzi și penalități de întârziere.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
complexul energetic hunedoara
complexul energetic oltenia
certificate de emisii de gaze cu efect de sera