Regatul Unit trebuie să se pregătească pentru o criză energetică la iarnă. Întreruperile de curent ar fi catastrofale pentru economia deja slăbită

Regatul Unit trebuie să se pregătească pentru o criză energetică la iarnă. Întreruperile de curent ar fi catastrofale pentru economia deja slăbită
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 oct 2022

Dislocarea unei fregate a Marinei Regale pentru a proteja gazoductul dintre Norvegia și Regatul Unit a fost o măsură judicioasă după aparentul sabotaj de săptămâna trecută la cele două conducte Nord Stream. Alte țări europene și-au intensificat și ele patrularea navală în Marea Nordului în urma a ceea ce aproape sigur a fost un atac bizar al Rusiei asupra infrastructurii esențiale a Occidentului, departe de teatrul de război din Ucraina. Dacă se va dovedi că Moscova e de vină, ea va trebui să fie obligată să plătească, scrie The Telegraph, citată de Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar dacă gazoductele Nord Stream nu erau în folosință – și totuși pline cu gaz -, incidentul a evidențiat vulnerabilitatea aprovizionării într-un moment în care se apropie iarna. Din fericire, prognoza pe termen lung indică o iarnă blândă, dar acest lucru nu poate fi garantat.

Germania acuză SUA că vând gazele la prețuri \'\'astronomice\'\', înlocuind Rusia CITEȘTE ȘI Germania acuză SUA că vând gazele la prețuri ''astronomice'', înlocuind Rusia

Guvernul a acționat pentru a împiedica scumpirea facturilor energetice, prin plafonarea costurilor per unitate. Alegătorilor li s-a lăsat impresia, nu în ultimul rând și de către Liz Truss, că nici un consumator britanic nu va plăti mai mult de 2.500 de lire, ceea ce nu e adevărat, întrucât costul final va depinde de consum. Acest lucru trebuie spus limpede de către miniștri pentru a se evita și mai multă confuzie.

Instituția de reglementare Ofgem a emis un avertisment privind un „risc semnificativ de penurie” care ar putea impune sistarea alimentării consumatorilor și a semnalat posibilitatea unei crize la iarnă. Așa ceva s-a întâmplat ultima oară în anii ’70, când locuințele și firmele rămâneau pe întuneric o parte a săptămânii.

Întreruperile de curent ar fi astăzi, când atât de mulți se bazează pe electricitate pentru atât de mult din munca pe care o fac, catastrofală pentru economia deja slăbită. Din moment ce problema o constituie aprovizionarea, iar mărirea producției interne va necesita timp, unele voci cer deja ca populației să i se spună să economisească – o situație extraordinară pentru o țară dezvoltată. Să sperăm că nu se va ajunge acolo.

viewscnt
Afla mai multe despre
regatul unit
energie