Remus Borza ia primele decizii la CET Govora: toate contractele în curs vor fi analizate, urmează concedieri

Remus Borza ia primele decizii la CET Govora: toate contractele în curs vor fi analizate, urmează concedieri
scris 14 mai 2016

CET Govora, companie deținută de Consiliul Județean Vâlcea, are datorii de peste 300 de milioane de lei și pierderi de o valoare similară, acumulate în ultimii ani, și a ajuns să vândă energie în pierdere, a declarat, pentru News.ro, administratorul judiciar al companiei, avocatul Remus Borza, care spune că va verifica toate contractele încheiate de companie în ultimii ani, urmând ca ulterior să aibă loc și concedieri și tăieri de sporuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

CET Govora este cel mai mare producător de energie electrică și termică din județul Vâlcea și are circa 1.600 de angajați.

Compania a intrat luni în insolvență, a decis Tribunalul Vâlcea, administrator judiciar fiind desemnat Euro Insol, firmă deținută de Remus Borza.

Borza este și administrator judiciar al producătorului de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat.

Administratorul judiciar spune că CET Govora are probleme financiare, în condițiile în care dispune de lichidități la bănci de doar 120.000 de lei.

Rompetrol Rafinare rămâne pe profit în T1 2016, cu un plus net de 165,7 milioane lei CITEȘTE ȘI Rompetrol Rafinare rămâne pe profit în T1 2016, cu un plus net de 165,7 milioane lei

”La CET Govora nu vom începe cu măsuri privind angajați, ci cu contractele, pe care le vom analiza și le vom reevalua. Am găsit la CET Govora o situație destul de proastă din punct de vedere al indicatorilor financiari contabili”, a spus Borza, pentru News.ro

"Printre prioritățile administratorului judiciar va fi o analiză atentă a tuturor contractelor încheiate în ultimii trei ani. Vrem să vedem dacă nu cumva aceste contracte la valori mai mari decât piața", a completat el. 

Administratorul judiciar admite că vor exista ”ajustări numerice” în ceea ce privește numărul angajaților.

”Vor pleca niște oameni, probabil din sectorul TESA și, indiscutabil, anumite sporuri și bonificații vor fi tăiate. Pentru că nu se justifică acest cost salarial la o comapnie care produce doar pierdere”, a precizat Borza. 

În plus, va fi analizată legalitatea încheierii și derulării contractelor, iar administratorul judiciar va încerca să determine cauzele care au generat insolvența.

”Vom încerca, totodată, să identificăm și vinovații sau persoane responsabile de această stare de lucru de la CET Govora și dacă vom constata astfel de culpe, atragem răspunderea civilă și chiar penală a celor vinovați”, a mai spus Borza.

După ce se va lua o decizie privind contractele încheiate de companie în ultimii ani va fi analizată și situația angajaților. 

EXCLUSIV ELCEN a renunțat la contractul cu Romgaz după ce OMV Petrom i-a oferit un preț mai bun CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ELCEN a renunțat la contractul cu Romgaz după ce OMV Petrom i-a oferit un preț mai bun

”Într-adevăr, la o primă vedere, avem de-a face cu o schemă supradimensionată și supraremunerată de personal. Costul mediu per salariat este de peste 4.000 de lei lunar, e un cost nesustenabil, raportat la performanțele companiei”, a afirmat Borza.

Acest lucru are și un impact negativ asupra costului de producție, care este în jur de 260 de lei pentru un MWh, în timp ce prețul mediu din piață este cuprins între 130 și 150 de lei/MWh.

”Noi vindem în pierdere. Avem doi mari beneficiari, Oltchim și Uzinele Chimice Govora, cărora le vindem sub cost. Trebuie să reglăm costul, să fim competitivi în piață”, a spus avocatul. 

Administratotul judiciar vrea să ia decizii rapide pentru a reduce costul de producție sub 200 de lei.

”Cost mare îl are și activitatea de extracție a cărbunelui. Vrem să găsim cele mai bune soluții pentru societate și pentru angajați”, a precizat Borza.

CET Govora este producător și distribuitor de energie termică - apă caldă de consum și încălzire centralizată - în orașele Râmnicu Vâlcea, Baile Olănești și Călimănești-Căciulata.

Unicul acționar al companiei este Consiliul Județean Vâlcea.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cet govora
concedieri