Reuters: Ce impact are războiul din Ucraina asupra livrărilor de gaze ale Rusiei în Europa

Reuters: Ce impact are războiul din Ucraina asupra livrărilor de gaze ale Rusiei în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2022

În pofida cascadei de sancțiuni occidentale asupra Rusiei, ca răspuns la invazia sa în Ucraina, un lucru nu a fost afectat până acum, și anume livrările de gaze rusești către Europa și fondurile necesare pentru a plăti pentru ele, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Vom avea electricitate și gaze? Vom putea să le plătim? Conferința PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei" vine cu răspunsurile

Conferința va fi organizată cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG și Tinmar Energy

DETALII AICI

Europa rămâne puternic dependentă de gazele rusești, care acoperă aproximativ 40% din nevoile sale, iar acum este îngrijorată că președintele rus Vladimir Putin le-ar putea folosi pentru a riposta împotriva sancțiunilor, scrie News.ro.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Însă Rusia, care pompează gaz prin conducte care traversează Ucraina și alte națiuni est-europene, are nevoie de venituri, poate acum mai mult ca niciodată.

Care este statutul acestei dependențe reciproce?

A AVUT LOC O ÎNTRERUPERE A FURNIZARII GAZELOR RUSEȘTI DIN CAUZA RĂZBOIULUI?

Până acum nu. Rusia a livrat gazE în Europa pentru a respecta contractele pe termen lung, potrivit cumpărătorilor precum Uniper și RWE din Germania și traderilor din țările baltice.

Dar, de anul trecut, Rusia a livrat doar volumele contractuale, spunând că niciun cumpărător nu a cerut volume suplimentare și că nu are prea multe gaze de rezervă.

Acest lucru a făcut ca prețurile să crească deoarece, în trecut, Rusia livra cantități suplimentare.

Prețurile au crescut, de asemenea, deoarece alți mari producători au avut dificultăți să livreze o cantitate mai mare de gaze, pe fondul piețelor globale foarte strânse și a cererii în creștere ca urmare a redresării economice după pandemie.

AU FOST AFECTATE DE RĂZBOI LIVRĂRILE DE GAZE RUSEȘTI CARE TRANZITEAZĂ UCRAINA CĂTRE EUROPA?

Nu. Volumele de gazE rusești livrate la granița cu Slovacia, după o călătorie de aproximativ 800 de mile prin Ucraina, au crescut, de fapt, de la începutul războiului, potrivit datelor companiei slovace de transport de gaze Eustream.

Prețurile gazelor de pe piața spot au crescut brusc, făcând gazele rusești, care sunt vândute în mare parte prin contracte pe termen lung, mai atractive pentru cumpărătorii europeni, spun analiștii.

Ucraina a interzis unele activități de comercializare transfrontalieră de gaze, dar a spus că nu va restricționa fluxul de gaze rusești în Europa.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

În interiorul Ucrainei, însă, unele conducte secundare de distribuție pentru consum intern au suferit daune din cauza bombardamentelor și a loviturilor aeriene, potrivit operatorului de gazoducte al țării, Gas TSO.

Compania a afirmat, într-un comunicat, că a fost forțată să oprească aprovizionarea mai multor regiuni, lăsând sute de mii de locuitori fără gaze.

CE SE VA ÎNTÂMPLA CU PROIECTUL NORD STREAM 2 DUPĂ BLOCAREA ACESTUIA DE CĂTRE GERMANIA?

Tribunalele vor fi probabil următoarea oprire pentru promotorii Nord Stream 2, care ar putea încerca să conteste decizia de luna trecută a cancelarului german Olaf Scholz de a opri certificarea conductei.

Proiectul ar fi dublat capacitatea de livrare a uriașei conducte de gaz subacvatice existente, Nord Stream 1, din Rusia către Germania.

Proiectul Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, este o conductă care se desfășoară subacvatic pe aceeași cale, între Rusia și Germania. Gazoductul este terminat, dar dacă nu este certificat de Germania, este posibil să rămână nefolosit, ruginind încet în Marea Baltică și transformându-se într-o pierdere pentru proprietarul său, gigantul energetic al Rusiei Gazprom, precum și pentru cele cinci companii energetice occidentale care au suportat costurile acestuia.

Reactivarea proiectului ar necesita refacerea încrederii între principalii săi sponsori – guvernele rus și german – ceea ce oficialii germani consideră improbabil atâta timp cât Putin va rămâne la Kremlin.

În ceea ce ar echivala cu o schimbare dramatică, Ministerul Economiei din Germania lucrează la o nouă evaluare a conductei care ar putea concluziona că pune în pericol, mai degrabă decât contribuie la securitatea aprovizionării cu energie germană.

DE CE NU ESTE OPRIT SAU VIZAT DE SANCȚIUNI NORD STREAM 1?

Nord Stream 1, care furnizează gaz rusesc de mai bine de un deceniu, este în prezent linia de salvare pentru Germania în privința aprovizionării cu gaze.

Cea mai mare parte a gazului rusesc intră în țară prin această conductă, așa că oprirea acesteia ar marca o lovitură gravă pentru economia germană.

Nord Stream 2 a fost o situație diferită pentru că nu era încă în funcțiune și, până acum, Germania nu a avut nevoie de rezerve suplimentare de gaze.

Gazprom a susținut că vrea să construiască Nord Stream 2 pentru a furniza toate gazele Germaniei direct pe sub Marea Baltică, mai degrabă decât să se ocupe de conducte de tranzit prin Polonia și Ucraina. Gazprom a acuzat în repetate rânduri Ucraina că a furat gaze, ceea ce Kievul a negat.

NAȚIUNILE VESTICE AU IMPUS SANCȚIUNI RUSIEI. DE CE NU A RĂSPUNS RUSIA CU OPRIREA LIVRĂRILOR DE GAZE ÎN VEST?

Kremlinul a spus că va răspunde la sancțiunile occidentale, dar nu a spus cum. Rusia nu are niciun interes imediat în a opri livrările de gaze, deoarece acest lucru ar priva Rusia de veniturile atât de necesare și ar accelera măsurile țărilor occidentale de a renunța la gazele rusești.

Timp de zeci de ani, Kremlinul a căutat să se prezinte drept un furnizor de încredere de gaze. La sfârșitul anului trecut, când Belarus a amenințat că va întrerupe livrările prin conductele care traversează teritoriul său ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva Minskului, Moscova s-a grăbit să-și asigure clienții europeni că va îndeplini toate angajamentele prezente și viitoare de livrare.

GERMANIA ANALIZEAZĂ PRELUNGIREA FUNCȚIONĂRII UNORA DINTRE CENTRALELE NUCLEARE?

Cele trei reactoare nucleare rămase în funcțiune în Germania, care au furnizat 12% din producția sa brută de electricitate în 2021, sunt programate să fie închise în acest an.

Țara a decis să renunțe la energia nucleară în urma dezastrului de la centrala japoneză Fukushima, din 2011.

Dar ministrul german al economiei, Robert Habeck, a propus recent posibilitatea de a lăsa reactoarele rămase să funcționeze mai mult timp.

Obstacolele tehnice, juridice și politice ar fi formidabile, iar energia nucleară nu ar putea înlocui pe deplin gazul rusesc.

Extinderea exploatării centralelor nucleare ar necesita ca Parlamentului german să schimbe legea existentă, ceea ce s-ar confrunta cu opoziția Partidului Verzilor.

oi operatori germani de centrale nucleare - E.ON și RWE - și-au exprimat scepticismul cu privire la gestionarea acestora după 31 decembrie, spunând Reuters că combustibilul din centralele lor va fi consumat până la sfârșitul anului 2022.

Cu toate acestea, un alt operator, EnBW, a declarat că este deschis la examinarea posibilității.

Între timp, Germania ia în considerare modalități de a-și reduce dependența de gazele rusești, inclusiv prin accelerarea construcției de terminale pentru a primi gaze naturale lichefiate non-ruse și amânarea dezafectării centralelor pe cărbune, care fuseseră programate pentru închidere. În ultimele luni în Germania a crescut utilizarea cărbunelui.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
rusia