Este momentul ideal pentru România de a-și consolida poziția strategică atât în Europa, cât și la nivel mondial dacă profită de oportunitățile generate de războiul din Ucraina, susține Mihai Aniței, vicepreședinte al Confederației Patronaledin Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România (Conpirom).
Analistul politic Radu Magdin susține că Rusia și-a luat măsuri din timp și a anticipat pachetele de sancțiuni care aveau să urmeze invaziei în Ucraina. Astfel că, momentan, Kremlinul poate să reziste, sprijinit și de alte state, care se opun din diferite considerente sancțiunilor impuse Rusiei de către UE.
Încă o industrie începe să resimtă efectele inflației. Piața de retail este afectată de creșterea prețurilor pe întreg lanțul logistic, costuri pe care companiile nu le pot transfera către consumatori. Cei mai mari comercianți din lume înregistrează scăderi pe burse.
Prețul gazului cu livrare în 2023 a crescut cu peste 50% pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), ajungând la nivelul prețurilor spot, ceea ce confirmă anticipațiile Comisiei Europene, care, într-un proiect de document cu recomandări către statele membre, avertiza că “prețurile la energie vor rămâne ridicate pentru restul anului 2022 și până în 2024-2025”.
Societățile de brokeraj în asigurări au intermediat anul trecut aproape 70% din polițele emise de asigurători, iar cota primilor 10 intermediari a atins 50% din total industrie, de la 46,93% în 2020 și 42,14% în 2014. Astfel, potrivit datelor analizate de Profit.ro, volumul primelor distribuite a avansat cu aproape 26% față de 2020, de la 7,86 miliarde de lei la 9,91 miliarde de lei în 2021.
Branduri românești importante, cu cantități semnificative de produse, au fost introduse în programele de sprijinire a populației, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania post criză. Boloș a arătat că prin PNRR, care se derulează cu greutate din cauza sutelor de jaloane de îndeplinit, vor fi investite 400 milioane euro în acțiuni ale firmelor românești nelistate la bursă, iar până la toamnă vor fi aprobate și lansate și programele operaționale din politica de coeziune. Ministrul a arătat că autoritățile încă nu învață din lecțiile exercițiilor financiare anterioare, în prezent căutându-se soluții pentru cheltuirea a 10 miliarde de euro din perioada de programare 2014-2020, bani pe care România riscă să îi piardă.
Atmosfera din mediul de afaceri românesc este caracterizată cel mai bine prin sentimentul de îngrijorare continuă, iar principalele trei probleme sunt valoarea adăugată mică, sistemul fiscal total dezechilibrat și puterea de negociere redusă, afirmă Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și proprietarul grupului industrial Promateris, producător de ambalaje biodegradabile și compostabile.
Piața asigurărilor generale și de viață ar putea depăși la finele acestui an, în premieră, pragul de trei miliarde de euro, a declarat Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supravgehere Financiară (ASF) pe al sectorului asigurărilor, prezent la un eveniment de specialitate. În 2021, potrivit datelor ASF, subscrierile companiilor de profil au însumat 14,2 miliarde de lei (2,86 miliarde de euro).
Războiul din Ucraina se răsfrânge asupra a tot mai multe sectoare. După impactul în industria energiei, unde prețurile materiilor prime și, implicit, ale produselor finite, au explodat, piața cerealelor începe, de asemenea, să resimtă efectele.
Corporațiile care închiriază birouri în această perioadă se confruntă cu o majorare a chiriilor cel puțin egală cu inflația