Rezervor masiv de heliu, descoperit în SUA

Rezervor masiv de heliu, descoperit în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2024

O echipă de cercetători a descoperit un rezervor de mari dimensiuni de heliu în districtul minier Iron Range din statul american Minnesota, transmite publicația Live Science.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aceasta ar putea deveni cea mai mare rezervă de heliu din America de Nord. Descoperirea a fost făcută de cercetători ai companiei Pulsar Helium, care a forat un puț în apropiere de orașul Babbitt. Heliul a fost detectat pe 28 februarie, prima dată la o adâncime de 670 de metri, arată G4Media.ro.

VIDEO Noi imagini lansate - Austriecii înaintează cu tunelurile \ CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini lansate - Austriecii înaintează cu tunelurile "Daniela și Alina", la cel mai dificil tronson de autostradă

„Acesta este un rezultat extraordinar. Este o zi mare pentru explorarea heliului”, a declarat Thomas Abraham-James, președinte și director executiv al Pulsar Helium. Dimensiunea exactă e rezervorului nu este cunoscută în acest moment. Concentrația mare de heliu sugerează că este unul dintre cele mai semnificative din lume, potrivit reprezentanților companiei.

Heliul este un gaz fără culoare, miros și gust care se găsește sub scoarța terestră alături de alte gaze. Deși este al doilea cel mai abundent gaz din univers, heliul se găsește greu pe planeta noastră.

Pentru a putea fi extras în scopuri comerciale, concentrația de heliu din gazul natural trebuie să fie mai mare de 0,3%, potrivit American Chemical Society. În Minnesota, concentrația maximă descoperită a fost de 12,4%. „Acel număr este un vis. Este perfect”, a mai spus Abraham-James.

Heliul nu este folosit doar pentru a umfla baloane, ci este necesar în industria aerospațială (la răcirea de componente de rachete), în reactoare nucleare sau în echipamente medicale, precum aparatele de imagistică prin rezonanță magnetică.

Cererea mare pentru gaz epuizează rapid sursele existente. De aceea, o adevărată „goană după heliu” a izbucnit la nivel mondial. Un alt rezervor masiv a fost descoperit recent în Tanzania.

viewscnt
Afla mai multe despre
heliu
sua