România a ieșit din topul celor mai atractive țări pentru proiecte de energie regenerabilă

România a ieșit din topul celor mai atractive țări pentru proiecte de energie regenerabilă
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 nov 2016

România a ieșit din top 40 țări atractive pentru proiecte de energie regenerabilă, după ce anul trecut era pe locul 34, pe fondul reducerii drastice a schemei de sprijin pentru electricitatea produsă din surse regenerabile, iar mulți proprietari de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să vândă, dar li se oferă prețuri prea mici, potrivit unui raport publicat luni de firma de compania de consultanță și audit EY.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Sectorul energiei eoliene din România a înregistrat un adevărat boom în perioada 2010-2013, ca urmare a schemei generoase de subvenționare introdusă de către statul român, prin facturile plătite de către consumatori, scrie News.ro.

Însă începând din 2013, Guvernul a schimbat legislația în domeniu, la presiunea celorlalți producători de energie și a marilor consumatori, care se plângeau că înregistrează pierderi din cauza subvențiilor prea mari pentru energia verde.

Sectorul energiei eoliene a înregistrat pierderi de 4 miliarde de lei în 2014 și 2015 din cauza reglementărilor și modificărilor legislative care au afectat companiile din domeniu, arată un studiu recent realizat de firma de consultanță EY, la solicitarea Asociației Române pentru Energie Eoliană, care reprezintă interesele companiilor din sector.

Corectarea drastică a schemei de sprijin și incertitudinea privind perspectivele acestei scheme au determinat scăderea atractivității României pentru noi investiții în domeniu, consideră EY.

Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conductă pe sub Dunăre CITEȘTE ȘI Gazoductul Giurgiu-Ruse: Constructorii au tras a doua conductă pe sub Dunăre

„Mulți deținători de parcuri eoliene și solare, amenințați de faliment, caută să le vândă, în timp ce potențialii cumpărători oferă prețuri încă inacceptabile. În plus, asimilarea turnurilor turbinelor eoliene drept construcții impozitabile a contribuit suplimentar la înrăutățirea sentimentului investitorilor”, a declarat un consultant în cadrul EY România, Valeriu Binig.

România a îndeplinit încă de acum ținta specifică anului 2020 privind ponderea regenerabilelor în consumul brut de energie primară, dar nu este clar dacă vor supraviețui suficiente capacități de generare până în 2020, când se verifică îndeplinirea țintei specifice, potrivit EY România.

Conform calculelor EY, termenul de recuperare a unei investiții într-un proiect eolian realizat în România depășește, în condițiile de astăzi, 30 de ani.

Schema de subvenționare din România presupune subvenționarea producătorilor de energie verde, în principal eoliană și fotovoltaică, prin intermediul unor certificate verzi, pe care le plătesc consumatorii casnici și industriali, în facturi.

Începând din 1 iulie 2013, guvernul a amânat până în perioada 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia verde.

În urma modificării legislației în 2013, producătorii afirmă că în acest moment există în piață un excedent de peste 6 milioane de certificate verzi, care nu au cumpărător.

În clasamentul celor mai atractive țări pentru investiții în energie regenerabilă, întocmit de EY, conduce în continuare SUA, urmată de China, India, Chile și Germania.

Cea care contrazice tendința de îmbunătățire la nivel european este Marea Britanie, coborând pe poziția 14 în cadrul indexului, cea mai joasă din toate timpurile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila