Romgaz semnează un contract de 269 milioane euro cu o firmă din Spania pentru predarea la cheie a noii centrale de la Iernut

Romgaz semnează un contract de 269 milioane euro cu o firmă din Spania pentru predarea la cheie a noii centrale de la Iernut
scris 1 nov 2016

Producătorul de gaze naturale Romgaz a încheiat un contract cu consorțiul format din Duro Felguera și Romelectro pentru predarea la cheie, în 2 ani și jumătate, a unei centrale termoelectrice noi la Iernut. Valoarea contractului este de 268,83 milioane euro.

Romgaz Mediaș (SNG) a contractat construcția termocentralei în ciclu combinat cu turbine de gaze la Iernut. Câștigătorul licitației este compania spaniolă Duro Felguera, în consorțiu cu Romelectro, iar valoarea contractului este de 268,83 milioane lei, mai puțin decât suma anunțată inițial, de 281,29 milioane euro plus TVA, cât urma să coste întreg procesul de contractare anunțată la începutul lunii august.

Durata contractului este de 36 de luni de la intrarea în vigoare, conform raportului curent remis Bursei de Valori București, unde compania este listată din noiembrie 2013. Contractul intră în vigoare în 5 zile lucrătoare de la data aprobarii dosarului de finanțare din fondurile PNI (Planul National de Investiții), conform HG 1096/2013 actualizată. Este un termen de livrare cu jumătate de an mai scurt decât cel preconizat inițial de 3 ani de zile de la data atribuirii contractului.

Debranșările de la RADET-uri ar putea fi interzise complet. Dîncu - posibil \ CITEȘTE ȘI Debranșările de la RADET-uri ar putea fi interzise complet. Dîncu - posibil "țar" național al încălzirii centralizate

Conform contractului de proiectare și execuție scos la licitație, centrala va avea o putere instalată de  maxim 430 MW și eficiență electrică brută de minimum 56%. Contractorul Don Felguera, fondat în anul 1900, este o companie specializată pe livrarea de lucrări de construcție pentru instalațiile de petrol și gaze.

Lucrările vor fi parțial finanțate, în proporție de cel mult 25%, din fondurile acumulate de stat în urma vânzării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Din acești bani pot fi acordate, în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată de către UE, subvenții pentru proiectele de investiții ale producătorilor de energie care au ca scop și rezultat reducerea emisiilor de CO2.

Termocentrala de la Iernut ar urma să fie construită lângă cea preluată în anul 2013 de la furnizorul de energie termică al RADET, Electrocentrale București (ELCEN), în contul unei datorii de 653 de milioane de lei a ELCEN pentru gaze naturale livrate și neplătite. Termocentrala veche are o putere instalată de 800 MW, având în componență 6 grupuri energetice, din care 4 grupuri de câte 100 MW de producție cehoslovacă și 2 grupuri de câte 200 MW de producție sovietică. Grupurile au fost puse în funcțiune între anii 1963 și 1967.
Tot astăzi, compania a anunțat semnarea unui contract de 3,22 milioane lei pentru vânzarea de gaze naturale către Termo Calor Confort, intervalul de livrare indicat fiind 1-30 noiembrie.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
romgaz
iernut
gaze naturale