Rusia a rămas cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

Rusia a rămas cel mai mare furnizor de petrol al Chinei
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 aug 2023

Rusia a rămas în iulie cel mai mare furnizor de țiței al Chinei, au arătat duminică datele guvernului chinez, chiar dacă livrările rusești scad de la maximele lor istorice din cauza discounturilor mai mici și a creșterii cererii interne, care limitează exporturile rusești, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Livrările din Rusia au crescut în iulie cu 13% față de aceeași lună a anului trecut, până la 8,06 milioane de tone, sau 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor.

FOTO Litigiu între doi grei ai energiei înființați în comunism, unul pentru electrificarea României, celălalt pentru export de lucrări: Electromontaj cere falimentul Romelectro CITEȘTE ȘI FOTO Litigiu între doi grei ai energiei înființați în comunism, unul pentru electrificarea României, celălalt pentru export de lucrări: Electromontaj cere falimentul Romelectro

În primele șapte luni ale anului, livrările rusești au crescut cu 25% față de un an mai devreme, până la 60,66 milioane de tone, scrie News.ro.

Transporturile din Arabia Saudită, de 5,65 milioane de tone, au scăzut cu 14% față de anul precedent și cu 31% față de iunie.

Exporturile saudite către rafinăriile asiatice erau de așteptat să scadă în iulie, deoarece Riadul a ridicat din iulie prețul oficial de vânzare al petrolului său emblematic Arab Light către cumpărătorii asiatici, la un nivel maxim al ultimelor șase luni.

Arabia Saudită a anunțat, de asemenea, planuri pentru o reducere suplimentară a producției în iulie, scăzând producția la 9 milioane bpd, de la 9,96 milioane bpd în iunie.

În ciuda continuării sancțiunilor occidentale și a unui plafon de preț pentru transporturile rusești, țițeiul rusesc de calitate ESPO s-a comercializat din ce în ce mai aproape de gradele de referință, deoarece cererea puternică din partea cumpărătorilor indieni și chinezi erodează discountul oferit din cauza sancțiunilor.

Livrările ESPO cu livrare în iulie au avut un discount de 5-6 dolari pe baril față nivelul de referință ICE Brent, comparativ cu un discpunt de 8,50 dolari față de ICE Brent pentru livrările din martie, potrivit surselor comerciale.

Olanda și Danemarca vor livra avioane F-16 Ucrainei CITEȘTE ȘI Olanda și Danemarca vor livra avioane F-16 Ucrainei

Se preconiza, de asemenea, că cererea internă mai puternică din Rusia va duce la o scădere generală a exporturilor rusești.

Transporturile din porturile din vestul Rusiei din iulie au fost estimate să scadă cu 18% de la o lună la lună, reflectând refacerea cererii interne de rafinare.

Rafinăriile chineze folosesc comercianți intermediari pentru a se ocupa de transportul și asigurarea țițeiului rusesc, pentru a evita încălcarea sancțiunilor occidentale.

Furnizorii alternativi și-au văzut acțiunile crescând, pentru a compensa livrările mai mici din Arabia Saudită și Rusia.

Livrările din Angola au crescut cu 27% față de luna precedentă, la 574.581 bpd, în iulie.

Continuând tendința din luna precedentă, exporturile SUA către China au crescut de cinci ori față de anul precedent, în ciuda tensiunilor geopolitice, deoarece producția WTI din SUA continuă să crească pe fondul reducerilor de aprovizionare ale OPEC+.

Livrările de țiței din SUA către China au totalizat 161.275 bpd în iulie, în scădere de la 742.824 bpd în iunie, pe măsură ce marjele de arbitraj s-au redus.

Importurile din Malaezia au crescut cu 16% față de un an anterior, până la 911.926 bpd în iulie. Malaezia este adesea folosită ca punct intermediar pentru mărfurile sancționate din Iran și Venezuela.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
china
petrol