Rusia și China fac comerț cu cupru deghizat ca deșeuri pentru a evita taxele și sancțiunile

Rusia și China fac comerț cu cupru deghizat ca deșeuri pentru a evita taxele și sancțiunile
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2024

Grupul Russian Copper Company (RCC) și mai multe firme chineze au evitat taxele și sancțiunile occidentale prin comerțul cu sârma nouă de cupru, care în acte era trecută drept deșeuri, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Potrivit surselor, sârma de cupru a fost mărunțită în izolata regiune Uigura, de către un intermediar, pentru a face mai dificilă deosebirea de deșeurile de cupru, astfel că atât exportatorii cât și importatorii au profitat de tariful vamal diferențiat aplicat la deșeurile și sârma nouă de cupru. În luna decembrie, Rusia taxa exporturile de sârmă de cupru cu 7%, un nivel inferior tarifului de 10% aplicat la deșeuri. De asemenea, importurile de sârmă de cupru în China sunt taxate la 4% și nu se aplică taxe la importurile de deșeuri de cupru din Rusia, scrie Agerpres.

Europa înregistrează niveluri record de stocare a gazelor CITEȘTE ȘI Europa înregistrează niveluri record de stocare a gazelor

Vânzările de sârmă nouă de cupru deghizată sub formă de deșeuri, care au început în luna decembrie, sunt scoase la lumină și de diferențele dintre datele vamale chineze și cele rusești. În timp ce datele chineze arată că țara asiatică a cumpărat semnificativ mai multe deșeuri de cupru din Rusia începând din luna decembrie, datele rusești arată că exporturile de deșeuri de cupru către cel mai mare partener comercial sunt neglijabile.

Solicitată să răspundă cu privire la aceste discrepanțe, Administrația vamală din Rusia a comunicat că „Serviciul vamal nu furnizează, temporar, date cu privire la schimburile comerciale externe”. Autoritățile de la Moscova au încetat să mai dezvăluie cifrele referitoare la schimburile comerciale în luna aprilie 2022, la scurt timp după invazia din Ucraina.

La rândul său, grupul rus RCC, care este vizat de sancțiunile occidentale, a informat că furnizează produse numai către alte companii rusești și nu a dorit să facă alte comentarii.

China a devenit o destinație importantă pentru companiile rusești care vor să continue să exporte produsele lor după ce SUA au impus sancțiuni Rusiei din cauza invadării Ucrainei în luna februarie 2022. De asemenea, SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni companiilor chineze care sprijină efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Mărunțirea sârmei noi de cupru este o modalitate pentru a deghiza materialul nou care arată foarte diferit de deșeurile de cupru care au fost folosite anterior. Pe lângă stimulentele financiare create de evitarea taxelor, materialul mărunțit este mai greu de identificat și urmărit, astfel că este mai ușor de vândut către producătorii chinezi de cabluri de cupru.

Teoretic, nu există obstacole juridice care să împiedice China să cumpere metale de la firme rusești, conform sancțiunilor occidentale, însă producătorii sunt reticenți la ideea că afacerile lor ar putea avea de suferit pentru că au furnizat orice fel de fonduri Rusiei. Sancțiunile pot însemna de asemenea dificultăți la procesare plăților și noi împrumuturi. Sursele citate de Reuters au precizat că unele companii chineze au pus la punct noi echipe care să se ocupe de afacerile care au legătură cu Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
cupru
rusia
china
deseuri