Șeful OMV spune că grupul va continua să investească puternic în petrol și gaze

Șeful OMV spune că grupul va continua să investească puternic în petrol și gaze
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2022

Grupul energetic austriac OMV nu se va retrage din producția de petrol și gaze pe termen scurt, în contextul posibilului embargo vizând petrolul și gazele naturale rusești impus de UE, a declarat directorul general de la OMV, Alfred Stern într-un interviu acordat cotidianului "Kurier".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern. "Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare și producție", a adăugat Stern.

ULTIMA ORĂ Gigantul Apple - discuții cu autoritățile române, inclusiv pentru un Centru de cercetare - dezvoltare, după modelul celor din Marea Britanie, Germania, Israel și Franța CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul Apple - discuții cu autoritățile române, inclusiv pentru un Centru de cercetare - dezvoltare, după modelul celor din Marea Britanie, Germania, Israel și Franța

Potrivit directorului OMV, gazele naturale sunt o tehnologie necesară pentru tranziția energetică. Alfred Stern a spus că în prezent OMV nu este pregătit pentru un embargo împotriva gazelor rusești și de acea lucrează la o modalitate de plată cu Gazprom care să respecte sancțiunile, iar de pe de altă parte lucrează la umplerea depozitelor de gaze, scrie Agerpres.

În urmă cu o săptămână, același Alfred Stern spunea că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră joacă un rol central în strategia grupului austriac OMV, dar a avertizat că producția de gaze în Marea Neagră va începe cel mai devreme peste cinci ani. "Principalul aspect este regimul fiscal pentru producția offshore de petrol și gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic", a spus Alfred Stern.

În prezent, actul normativ privind amendarea Legii offshore a fost trimis spre analiză Parlamentului. După ce legea va intra în vigoare, va dura între 9 și 12 luni pentru luarea unei decizii finale de investiții. Șeful OMV estimează că va fi nevoie de un volum de investiții de "mai puțin de două miliarde de euro". Abia patru ani mai târziu va putea demara producția de gaze în Marea Neagră. Alfred Stern a explicat că în viitor Austria nu va putea să înlocuiască gazele rusești cu viitoarea producție din Marea Neagră, pentru că acest gaze vor fi necesare în primul rând în România și Europa de Sud-Est.

Zilele trecute, SNGN Romgaz S.A., cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Prețul de achiziție achitat de către Romgaz va fi de 1,06 miliarde de dolari, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
gaze
petrol