Prețurile petrolului s-au stabilizat la aproape de 110 dolari pe baril

Prețurile petrolului s-au stabilizat la aproape de 110 dolari pe baril
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2022

Prețurile petrolului s-au stabilizat joi în apropiere de 110 de dolari pe baril, deoarece un dolar mai puternic și o scădere a piețelor bursiere globale au compensat îngrijorările legate de aprovizionare după ce Uniunea Europeană a stabilit planuri pentru noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv un embargo asupra țițeiului aplicabil în termen de șase luni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Contractele futures pentru petrolul Brent, de referință la nivel global, au scăzut cu 41 de cenți, sau cu 0,4%, la 109,73 dolari pe baril până la ora 15: 54 GMT (18:54 ora României), în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a scăzut cu 76 de cenți, sau cu 0,7%, la 107,05 dolari pe baril, scrie News.ro.

Costul suportat de o rafinărie autohtonă pentru înlocuirea petrolului rusesc cu țiței importat din alte state CITEȘTE ȘI Costul suportat de o rafinărie autohtonă pentru înlocuirea petrolului rusesc cu țiței importat din alte state

Un dolar puternic face petrolul mai scump pentru deținătorii altor valute.

Indicele american Nasdaq, al acțiunilor companiilor de tehnologie, a scăzut cu 4,6%, S&P 500 cu 3,7%, iar Dow Jones cu 3,2%, după ce tonul mai ponderat al președintelui Rezervei Federale (Fed), Jerome Powell, nu a reușit să reducă așteptările investitorilor cu privire la majorări mai mari ale ratei dobânzii de referință în acest an.

Propunerea de sancțiuni a Uniunii Europene, care necesită sprijin unanim din partea celor 27 de țări din bloc, include eliminarea treptată a importurilor de produse rafinate rusești până la sfârșitul anului 2022 și interzicerea tuturor serviciilor de transport maritim și de asigurare pentru transportul petrolului rusesc.

”Piața petrolului nu a evaluat pe deplin potențialul unui embargo petrolier al UE, așa că sunt de așteptat prețuri mai mari la țiței în lunile de vară, dacă propunerea va deveni lege”, a declarat șeful Rystad Energy, Bjornar Tonhaugen.

Ministrul francez al Mediului și Energiei, Barbara Pompili, și-a exprimat încrederea că membrii UE vor ajunge la un consens privind sancțiunile până la sfârșitul acestei săptămâni.

”Embargoul petrolier planificat al UE reprezintă o provocare logistică masivă pentru piețele petroliere. Redirecționarea producției ruse din Europa către cumpărători dornici din Asia, în prezența sancțiunilor, este deja atât de dificilă încât chiar și Rusia a recunoscut că producția sa va scădea semnificativ”, a declarat directorul pentru mărfuri al Investec, Callum Macpherson.

Japonia a declarat că va întâmpina dificultăți în a opri imediat importurile de petrol rusești din cauza invadării Ucrainei.

OPEC+, care cuprinde Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, Rusia și aliații acestora, a convenit joi o nouă creștere lunară modestă a producției de petrol, argumentând că grupul de producători nu poate fi acuzat pentru întreruperile aprovizionării cu Rusia.

Ignorând apelurile din partea țărilor occidentale pentru accelerarea creșterii producției de petrol, grupul a fost de acord să crească producția din iunie cu 432.000 de barili pe zi, în conformitate cu planul existent de a elimina restricțiile convenite în 2020, când pandemia de Covid-19 a afectat cererea.

O comisie a Senatului SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea expune OPEC+ la procese pentru coalizare privind creșterea prețului petrolului. Versiuni ale legislației au eșuat în Congres de mai bine de două decenii, dar parlamentarii sunt din ce în ce mai îngrijorați de accelerarea  inflației determinată parțial de prețurile ridicate ale benzinei.

Creșterea prețurilor petrolului a redus presiunea asupra Iranului, dependent de vânzările de energie, de a relua un pact nuclear din 2015 cu puterile mondiale, care ar relaxa sancțiunile și ar adăuga mai mult țiței pe piețele mondiale, au declarat trei oficiali familiarizați cu gândirea Teheranului.

Între timp, Statele Unite au declarat că vor primi oferte în această toamnă pentru a răscumpăra 60 de milioane de barili de țiței pentru Rezerva strategică de petrol, primul pas în reumplerea stocurilor după o eliberare de țiței de dimensiuni record efectuată în primăvara acestui an, pentru a ajuta la diminuarea prețurilor energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret