Shell și-a revizuit în scădere obiectivul de reducere a emisiilor de carbon până în 2030

Shell și-a revizuit în scădere obiectivul de reducere a emisiilor de carbon până în 2030
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 mar 2024

Shell și-a revizuit în scădere obiectivul de reducere a emisiilor de carbon până în 2030 și a renunțat la un obiectiv ”riscant” pentru 2035, invocând așteptările privind cererea puternică de gaze și incertitudinea în tranziția energetică, chiar dacă a confirmat un plan de reducere a emisiilor la zero net până în 2050, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Revizuirea Shell urmează unei măsuri similare a rivalului BP, de anul trecut, deoarece multe guverne din întreaga lume au încetinit implementarea politicilor climatice și au amânat obiectivele pe fondul creșterii costurilor energiei și al preocupărilor legate de aprovizionare, scrie News.ro.

Augustin Oancea, unul dintre cei mai mari jucători pe piața energiei, își extinde afacerile CITEȘTE ȘI Augustin Oancea, unul dintre cei mai mari jucători pe piața energiei, își extinde afacerile

De asemenea, companiile petroliere au fost supuse unei presiuni crescute a investitorilor de a se concentra pe cele mai profitabile afaceri, după ce au raportat profituri extraordinare în ultimii ani, în timp ce profiturile din surse regenerabile au scăzut.

Schimbările aduse obiectivelor Shell sunt un pilon central în reorganizarea strategiei CEO-ului Wael Sawan pentru a se concentra pe proiecte cu marjă mai mare, producție constantă de petrol și creșterea producției de gaze naturale pentru a crește rentabilitatea.

Într-o actualizare anuală a strategiei sale de tranziție energetică, de joi, Shell a declarat că va viza o reducere cu 15-20% a intensității nete de carbon a produselor sale energetice până în 2030, comparativ cu nivelurile de intensitate din 2016. Anterior, vizase o reducere de 20%.

Măsurarea emisiilor provenite de la arderea combustibililor fosili în funcție de intensitate, mai degrabă decât în termeni absoluți, înseamnă că o companie își poate crește din punct de vedere tehnic producția de combustibili fosili și emisiile generale în timp ce utilizează compensații sau adăugând energie regenerabilă sau biocombustibili la mixul său de produse.

Shell, cel mai mare comerciant de gaze naturale lichefiate (GNL) din lume, a declarat că gazele și GNL-ul vor juca un rol critic în tranziția energetică prin înlocuirea carbonului mai poluant în centralele electrice.

În același timp, se așteaptă ca vânzările de energie electrică, care includ energie regenerabilă, să fie mai mici decât se prognozase anterior.

Compania a retras un obiectiv anterior de a-și reduce intensitatea carbonului cu 45% până în 2035.

Sawan a declarat pentru Reuters că este ”periculos” ca Shell să stabilească obiective de reducere a emisiilor pentru 2035, deoarece ”există prea multă incertitudine în acest moment în traiectoria tranziției energetice” .

”Încercăm să ne concentrăm compania, organizația și acționarii noștri pe un punct de referință mult mai clar... care este 2030”, a spus Sawan.

CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene

Shell a introdus, de asemenea, o nouă ”ambiție”, de a reduce emisiile totale de la produsele petroliere, cum ar fi benzina și combustibilul pentru avioane vândute clienților, cu 15-20% până în 2030, comparativ cu 2021.

Emisiile utilizatorilor finali, denumite Scope 3, reprezintă aproximativ 95% din poluarea cu gaze cu efect de seră a companiei.

De asemenea, Shell și-a menținut obiectivul de a înjumătăți emisiile provenite din propriile operațiuni, cunoscute sub numele de emisii Scope 1 și 2, până în 2030, declarând că a atins deja mai mult de 60% din această țintă.

Mark van Baal, fondatorul grupului de acționari activiști Follow This, care a co-depus o rezoluție privind schimbările climatice la viitoarea adunare generală anuală a Shell, a declarat că ”cu această întoarcere în urmă, Shell pariază pe eșecul Acordului de la Paris privind clima, care necesită aproape înjumătățirea emisiilor în acest deceniu”.

Shell se confruntă, de asemenea, cu provocări legale cu privire la strategia sa privind schimbările climatice și face apel împotriva unei hotărâri de referință olandeze, care i-a ordonat să-și reducă emisiile mai repede.

Ca parte a strategiei, Shell a început reducerea personalului la nivel de companie, inclusiv în divizia sa de soluții cu emisii scăzute de carbon, în încercarea de a economisi până la 3 miliarde de dolari.

Și-a vândut, de asemenea, afacerea europeană de comercializare a energiei, a părăsit proiectele eoliene offshore și cu emisii scăzute de carbon, a pus în vânzare activele solare din SUA și și-a plasat complexul gigant de rafinare și petrochimie din Singapore în curs de revizuire.

De asemenea, a anunțat planuri de a închide o rafinărie din Germania și de a părăsi operațiunile de petrol pe uscat din Nigeria.

Compania a raportat un profit net de 28 de miliarde de dolari în 2023, pe fondul vânzărilor puternice de gaze naturale lichefiate și petrol, care au fost însă în scădere cu 30% față de câștigurile record din anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
shell
emisii de carbon