Simtel Team achiziționează un teren de peste 80 de hectare în Giurgiu pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic

Simtel Team achiziționează un teren de peste 80 de hectare în Giurgiu pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic
scris 27 oct 2021

Simtel Team, companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, a cumpărat un teren industrial de 837.866 metri pătrați în intravilanul orașului Giurgiu.

Cum poate fi calibrat un buget în pandemie, ce soluții de finanțare sunt astăzi la îndemână și alte variante de sprijin pentru firme vor fi anunțate la Videoconferința Profit.ro IMM - Pregătim ieșirea din criză

Videoconferința, programată pentru 4 noiembrie și organizată împreună cu  Nordis Group, Banca Transilvania, ING și Unicredit Bank, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Compania are în plan dezvoltarea unui parc fotovoltaic de dimensiuni mari cu o putere instala-tă totală cuprinsă între 40 și 60 de MWp – MW instalați și își propune intrarea pe piața producției de energie regenerabilă. Odată cu finalizarea construcției, acesta va fi printre cele mai mari parcuri fotovoltaice din România.

Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online CITEȘTE ȘI Platforme de comerț electronic pe care poți să-ți construiești afacerea online

„În momentul în care am decis să venim pe bursă, unul dintre planurile de creștere pe care le aveam în vedere era legat de intrarea pe piața de producție de energie electrică din surse regenerabile. Ne bucurăm că într-un timp rezonabil am reușit să identificăm un prim teren potrivit pentru dezvoltarea unui proiect fotovoltaic și că am parcurs deja etapele necesare în vederea achiziționării acestuia.

Dispunem de toate resursele necesare pentru realizarea unui astfel de proiect datorită experienței acumulate în urma construirii „la cheie” a peste 150 de proiecte fotovoltaice pentru clienți, asigurării mentenanței totale în parcuri fotovoltaice, ce au o putere instalată de peste 125 MWp și a mentenanței doar pentru invertoare pentru peste 70 de centrale electrice fotovoltaice - CEF, aproximativ 300MWp.

Mecanismele de finanțare prin piața de capital ne oferă o serie de oportunități excelente de dezvoltare în domeniul nostru de activitate și le mulțumim încă o dată investitorilor pentru încrederea acordată. Totodată, suntem bucuroși că prin această achiziție dăm valoare unui teren neutilizat de ani de zile. Energia verde va continua să fie un pilon de creștere în următorii ani având la bază planurile ambițioase ale Uniunii Eu-ropene stabilite prin Pactul Verde.

România și-a stabilit ca obiectiv ca până în 2030, 30,7% din consu-mul de energie al țării să fie obținut din surse regenerabile. Totodată, proiecțiile oficiale la nivel națio-nal pentru anul 2030 prevăd o creștere a capacităților fotovoltaice de până la aproximativ 5.100MW. Acest context ne motivează și suntem optimiști că prin proiectele noastre ne vom aduce aportul la atin-gerea acestor obiective naționale”, a declarat Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team.

Terenul pentru care compania a încheiat un contract de achiziționare aparține de Uzina Termoelectrica Giurgiu S.A., care se află în insolvență și include, de asemenea, un lac care se întinde pe aproximativ 160.000 mp din suprafața totală a acestuia. Tranzacția, a cărei valoare se ridică la aproximativ 0,8 milioane de euro, va fi supusă aprobării în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor, pe care Simtel o va convoca în următoarea perioadă. Achiziția terenului a fost realizată parțial din capitalul atras de la investitori în timpul plasamentului privat care a avut loc în mai 2021.

Pe lângă investiția legată de achiziția terenului, dezvoltarea proiectului de către Simtel implică costuri de aproximativ 0,5 milioane de euro, sumă în care sunt incluse aspecte precum proiectarea, obținerea tuturor autorizațiilor de construcție și contractul de racordare. Valoarea unui astfel de proiect, luând în considerare prețul cu care se vinde astăzi un MWp complet autorizat, va fi de aproximativ 3 milioane de euro. Un MWp complet autorizat, pregătit pentru construcție (ready to build) are o valoare de piață de aproximativ 60.000 euro.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

După obținerea tuturor autorizațiilor necesare, estimată pentru a doua jumătate a anului 2022, Simtel va avea la dispoziție trei opțiuni: vânzarea proiectului ready to build, construcția parcului fotovoltaic în regim propriu și operarea acestuia sau construcția proiectului și vânzarea către un investitor, pe baza unui antecontract semnat cu un cumpărător. O astfel de decizie va fi luată la momentul respectiv în funcție de planurile și proiectele în care compania este implicată. Construcția la cheie a proiectului fotovoltaic din Giurgiu este evaluată la aproximativ 40 milioane de euro, iar amortizarea investiției va avea loc în cinci până la șapte ani, în funcție de prețul energiei stabilit în piață. Parcul fotovoltaic va produce aproximativ 52.000-78.000 MWh anual, energie ce poate alimenta în fiecare an peste 14.000 de gospodării. Aceasta înseamnă o reducere cu peste 67.000 tone pe an a emisiilor de dioxid de carbon.

Simtel Team este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 iulie 2021 și în prezent, compania are o capitalizare de piață de 40 milioane de euro. Începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile SMTL sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de Bursa de Valori București pentru piața AeRO. BET-AeRO include 20 de companii de pe această piață, selectate pe bază de criterii can-titative, precum lichiditate și capitalizarea free-float-ului.

Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0 CITEȘTE ȘI Automatica SA: pionierul automatizărilor din România în era Industriei 4.0

Simtel Team este o companie românească, fondată în 2010 de trei antreprenori români - Iulian Nedea, Sergiu Bazarciuc și Radu Vilău. Compania este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București sub simbolul bursier SMTL și operează în 3 domenii de activitate - telecomunicații, energie regenerabilă și automatizări industriale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
simtel team
parc fotovoltaic