Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi un ajutor de stat de 68,26 milioane lei pentru închidere

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi un ajutor de stat de 68,26 milioane lei pentru închidere
scris 22 feb 2018

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului ar putea primi în acest an un ajutor de stat în sumă de 68,26 milioane lei pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive, arată un proiect de Hotărâre pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

"Ajutorul de stat în sumă totală de 68.260 mii lei pentru anul 2018 este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei aprobat pe anul 2018", arată documentul, potrivit News.ro.

Astfel, costurile cu plățile compensatorii acordate angajaților care își pierd locul de muncă se ridică la 2,79 milioane lei, iar costurile cu furnizarea unei cantități de cărbune și acoperirea costului energiei electrice sunt în sumă de 12,13 milioane lei.

Pentru închiderea lucrărilor subterane și de legătură cu suprafața vor fi alocate 50,6 milioane lei, în timp ce pentru lucrările de reabilitare si recultivare suprafață se vor aloca 2,73 milioane lei.

Comisia Europeană a amendat 7 companii cu peste jumătate de miliard de euro pentru că ar fi format carteluri CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a amendat 7 companii cu peste jumătate de miliard de euro pentru că ar fi format carteluri

Potrivit Deciziei CE nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în urma analizei situației tehnico-economice a minelor din cadrul Companiei Naționale a Huilei SA Petroșani, s-a stabilit că exploatările miniere Petrila, Paroșeni și Uricani vor fi închise în perioada 2011-2018.

La data de 22 februarie 2012, Comisia Europeană a autorizat România să acorde din fondurile publice un ajutor de 1,169 miliarde lei (aproximativ 270 de milioane de euro), în vederea închiderii minelor de cărbune necompetitive din trei unități deținute de CNH S.A. Petroșani, pe perioada 2011-2018.

Având în vedere obligațiile asumate de Guvernul României cu instituțiile internaționale, privind reducerea arieratelor CNH SA Petroșani, începând cu 1 noiembrie 2012 s-a înființat Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului SA Petroșani. Societatea gestionează ajutorul de stat acordat închiderii minelor de cărbune necompetitive conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 119/2011.

viewscnt
Afla mai multe despre
valea jiului
mina