Statul nu are angajați suficienți pentru evaluarea dosarelor de finanțare depuse în Programul ''Casa Eficientă Energetic''

Statul nu are angajați suficienți pentru evaluarea dosarelor de finanțare depuse în Programul ''Casa Eficientă Energetic''
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 mar 2021

Evaluarea dosarelor de finanțare depuse în Programul "Casa Eficientă Energetic" se află într-un impas din cauza lipsei resurselor umane care să realizeze aceste proceduri, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

""Casa Eficientă Energetic", un program care a avut suișuri și coborâșuri și în care au fost depuse 2.200 de dosare. Evaluarea dosarelor depuse este într-un impas. Trebuie să asigurăm resursele umane necesare pentru evaluarea dosarelor și semnarea contractelor de finanțare. Va trebui să luăm o decizie, pentru că, în momentul de față, capacitatea instituțională nu a permis AFM (Adminstrația Fondului pentru Mediu, n.r.) să deruleze mai repede acest program. În același timp, extindem componenta de clădiri publice a programului "Casa Eficientă Energetic", unde dorim să asigurăm o finanțare în plus pentru instituțiile publice. Bugetul alocat pentru anul 2021, pentru insituții publice, va fi de 1,4 miliarde de lei. Instituțiile publice pot aplica pentru eficientizarea acestor construcții și reducerea emisiilor de carbon pentru sedii, școli, spitale, locuințe sociale etc. În componenta de locuințe uni-familiale, suma maximă care poate fi acordată este de de 15.000 de euro", a susținut oficialul.

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

Pe de altă parte, Barna Tanczos a menționat că o nouă sesiune a programului "Casa Verde Fotovoltaice" va fi lansată în 2021, scrie Agerpres.

"Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost deblocat pentru evaluarea proiectelor. Suntem în fază de contractare și plăți. Am operaționalizat programul în ultimele două luni și ne vom asigura că sunt finalizate toate restanțele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat și să contractăm tot ce este aprobat. Din bugetul neconsumat și într-o formă îmbunătățită a Ghidului de finanțare vom lansa o nouă sesiune în cursul anului 2021", a mai spus ministrul.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

La începutul lunii februarie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) anunța, într-un comunicat de presă, că AFM va începe decontarea cheltuielilor eligibile din Programul "Casa Verde Fotovoltaice", fiind emis, în acest sens, Ordinul pentru modificarea Ghidului de finanțare, cu scopul de a se evita blocajele în procesul de instalare și decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validați în program.

Astfel, conform Ordinului, se prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu patru luni, de la 8 la 12 luni. De asemenea, se are în vedere reglementarea modului de transfer al persoanelor fizice între instalatorii validați, în baza opțiunii exprimate a beneficiarilor și permiterea instalării unor sisteme cu putere superioară celei solicitate prin cererea de finanțare și aprobate de AFM.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

O altă prevedere a Ordinului de ministru relevă faptul că, în condițiile în care tehnologia din domeniul energetic evoluează într-un ritm accelerat, fiind dezvoltate echipamente care oferă soluții inteligente prin înglobarea funcțiilor mai multor echipamente, a fost stabilită flexibilizarea Ghidului prin introducerea unor prevederi care să permită acceptarea sistemelor de panouri fotovoltaice care îndeplinesc condițiile prevăzute de program în ceea ce privește producerea energiei și colectarea datelor privind cantitatea produsă cu un minim de componente.

Noile prevederi permit modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietății, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire și dorește montarea pe teren etc). În plus, cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicației informatice, iar beneficiarii și instalatorii validați au obligația de a păstra sau de a arhiva documentele pe întreaga perioadă de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
casa eficientă energetic