Noul președinte al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica spune că listarea nu mai e posibilă anul acesta

Noul președinte al consiliului de supraveghere al Hidroelectrica spune că listarea nu mai e posibilă anul acesta
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mai 2017

Producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, nu mai are șanse să se listeze anul acesta, a declarat luni, într-o conferință de presă Andreea Lambru, numită recent președinte al consiliului de supraveghere al societății, care spune că ar fi preferabilă vânzarea directă de acțiuni. În cadrul aceluiași eveniment, Remus Borza a declarat că statul poate obține peste un miliard de euro din vânzarea pachetului de 15% din acțiunile companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”E vorba de reluarea unei proceduri (de listare, n.r.), de schimbarea unei hotărâri de Guvern pe care Ministerul Energiei, împreună cu consorțiul, o elaborează, în momentul acela putem vorbi despre reluarea procedurii de listare în noile condiții”, a spus Lambru, care, întrebată dacă mai vede posibilă listarea în acest an a răspuns că nu.

Ea a mai precizat că Hidroelectrica are suficienți bani pentru investiții.

La rândul său, avocatul Remus Borza, fostul administrator judiciar al societății, a declarat luni că Hidroelectrica ar putea obține 1 miliard euro din listarea pe bursă a companiei, iar banii ar trebui să intre în bugetul de stat.

”Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori. Asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus Borza, în conferința de presă.

De asemenea, el consideră că producătorul de energie ar trebui să dea dividende de 50-60% din profitul net realizat anul trecut, și nu de 90% cum a decis Guvernul în ceea ce privește companiile de stat.

Hidroelectrica are acum rezerve de 2,2 milioane lei, adică 500 milioane euro cash în depozite bancare, afirmă Borza.

”Noi ne-am îndeplinit obligațiile în ceea ce privește listarea. Am întocmit și întocmim toate lucrările solicitate ori de câte ori este nevoie. Lucrăm la documentația necesară listarii încă de când compania era în insolvență. Statul va lista un pachet de 15%, plus alte 5% de la Fondul Proprietatea, care vrea să își vândă o parte din acțiunile deținute”, a spus Ovidiu Agliceru, directorul general al companiei, într-un interviu pentru News.ro.

Un impediment în calea listării îl constituie însă investițiile nerentabile, unele începute înainte de 1989.

Miliardarul Warren Buffett critică fondurile speculative: \ CITEȘTE ȘI Miliardarul Warren Buffett critică fondurile speculative: "În toate domeniile există valoare adăugată, mai puțin în lumea hedge fund-urilor"

”Investițiile nerentabile reprezintă una din cauzele intrării companiei în insolvență. Ne referim la 17 obiective de investiții cu funcțiuni complexe a căror rol principal nu este producția de energie electrică. Pentru a fi finalizate, ar trebui ca Hidroelectrica să investească încă 2 miliarde de euro. Acestea nu pot fi continuate de Hidroelectrica, pentru că nu sunt profitabile, nu pot fi amortizate și în situția în care vor fi continuate de noi ar diminua cu cele 2 miliarde de euro valoarea societatii la listare”, spune el.

De asemenea, directorul general al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, spunea recent că listarea pe bursă în acest an a producătorul de energie Hidroelectrica ar fi un miracol, în condițiile în care numirea unui consiliu provizoriu va întârzia semnificativ acest proces.

Hidroelectrica acoperă în prezent 32 de județe și are o pondere de 30-31% din producția de energie electrică la nivelul țării.

Societatea are șapte sucursale și o putere instalată de 6.442 MW.

Hidroelectrica a încheiat primul trimestru cu un profit brut de 482 milioane lei, cel mai mare câștig trimestrial obținut până acum de companie, cu 100 milioane lei mai mare față de perioada similară a anului trecut, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al companiei, Ovidiu Agliceru.

Pentru întregul an 2017, Hidroelectria și-a propus să obțină un profit brut de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,1 miliarde lei.

În 2016, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3,3 miliarde lei și un profit brut de 1,5 miliarde lei.

Compania și-a planificat pentru acest an o producție de 14,5 TWh, față de anul trecut, când a realizat o producție de 17,6 TWh.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență în perioada iunie 2012 - iunie 2016, timp în care a reziliat toate cele 11 contracte cu așa numiții "băieți deștepți", un mecanism de privatizare a profitului demarat în 2004 și care a prejudiciat compania cu circa 1,1 miliarde de euro doar în perioada 2006-2012, potrivit calculelor fostului administrator judiciar, Euro Insol.

Perspectivele pieței energetice, schimbările legislative pregătite în domeniu și impactul acestora asupra jucătorilor din domeniul energetic  dar mai ales asupra consumatorului vor fi anunțate, pe lângă multe alte teme, la Profit Energy.forum, pe 15 mai, la Hotel Intercontinental, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
listare