Think-tank: Amânarea plății facturilor la utilități de către unii clienți poate fi o măsură bună, dar riscă să dea greș. "Furnizorii ar fi folosiți ca bănci."

Think-tank: Amânarea plății facturilor la utilități de către unii clienți poate fi o măsură bună, dar riscă să dea greș. "Furnizorii ar fi folosiți ca bănci."
scris 6 apr 2020

Deși sancționat în presă ca o măsură populistă și anti-economică, proiectul de lege privind amânarea plății la utilități pentru trei luni, adoptat recent de Camera Deputaților, se bazează pe o idee corectă de protecție socială, prin care populației afectate de scăderea veniturilor în această gravă criză economică îi este lăsat la îndemână un surplus de lichiditate, care poate fi injectat în economie, iar companiile de furnizare vor putea accesa, în mod excepțional, credite de la stat cu dobândă nulă, putând astfel anula riscurile lipsei capitalului circulant, se arată într-un material elaborat de think-tank-ul de specialitate Energy Policy Group (EPG).

"Totuși, aplicarea ideii riscă să dea greș, dacă condițiile de aplicare nu sunt bine și coerent delimitate. Ce mai important, categoria beneficiarilor trebuie delimitată cu claritate, pentru a acoperi strict consumatorii casnici cu venituri diminuate, dar și pe cei care aveau deja venituri sub salariul minim pe economie, respectiv pe cei fără venituri fiscalizate și întreprinderile mici și mijlocii afectate de criză. În loc de aceasta, proiectul de lege în forma trimisă la promulgare a ajuns să se aplice practic tuturor consumatorilor casnici – inclusiv celor care nu au nevoie de o astfel de protecție socială – și aproape tuturor operatorilor economici, inclusiv marilor consumatori de energie, pentru care există mijloace separate se protecție și stimulare economică", notează sursa citată, susținând că proiectul de lege trebuie retrimis în Parlament, pentru efectuarea unor necesare corecții.

Astfel, proiectul de lege prevede că "pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate (de amânarea plății facturilor – n.r.), Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția furnizorilor de utilități, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie cu dobânda zero pentru o perioadă de până la 18 luni".

VIDEO Englezii dau foc antenelor 5G, crezând că sunt de vină pentru răspândirea COVID-19 CITEȘTE ȘI VIDEO Englezii dau foc antenelor 5G, crezând că sunt de vină pentru răspândirea COVID-19

EPG arată că, pentru consumatorii casnici și IMM-uri, amânarea plății facturii la energie reprezintă un mijloc prin care acestora le rămâne la dispoziție o mai mare lichiditate financiară cu care să-și acopere nevoi stringente și pe care să o injecteze în economie. Pe de altă parte, companiile de furnizare de energie (care operează în regim reglementat pentru consumatori casnici ce nu au încheiat contracte pe piața concurențială), pot primi de la stat, în mod excepțional, credite cu dobândă nulă pentru a-și finanța costurile de operare și de achiziție a energiei de pe piețele angro, corespunzător volumului necesar de energie (electricitate, respectiv gaze naturale) acoperirii consumului realizat de consumatorii casnici și non-casnici ce optează pentru amânarea plății facturilor, cu avizul ANRE.

Potrivit materialului, tot ANRE este instituția care oferă furnizorilor garanția că facturile restante vor putea fi recuperate în intervalul de timp prevăzut de lege, respectiv în 12 tranșe lunare egale, după expirarea intervalului legal de amânare al plăților.

"Așa cum observă Catherine Wolfram de la Universitatea Berkeley, aceasta revine la a utiliza companiile de utilități ca bănci: <Avantajul este că pentru companiile de utilități este foarte ușor să obțină împrumuturi și să le injecteze în economie, [dat fiind] că au bancabilitate bună, mai ales pentru credite ale căror condiții de returnare sunt garantate de reglementator>", se menționează în materialul EPG.

Microsoft Edge devine principala amenințare pentru Chrome CITEȘTE ȘI Microsoft Edge devine principala amenințare pentru Chrome

Organizația conchide că proiectul de lege de amânare a plății facturilor trebuie modificat pentru a rezolva următoarele probleme:

- trebuie să reintroducă condiții mai bine circumscrise – pe de o parte, mai restrictive, pe de altă parte, mai generoase – pentru beneficiari;
- agenții economici incluși să fie limitați la IMM-uri;
- intervalul de aplicare ar trebui să fie iunie-august sau iulie-septembrie, pentru a permite intrarea în acest mecanism de protecție și a celor care, în mod previzibil, vor îngroșa în săptămânile viitoare rândurile persoanelor fizice și juridice serios afectate de criză;
- cerințele de calificare trebuie să fie cât mai nebirocratice, prin urmare cât mai clare și mai rezonabile, pentru a putea fi procesate cu ușurință de companiile de furnizare care vor colecta cererile de amânare a plăților.

"Urmărind parcursul proiectului de lege în etapele sale parlamentare succesive, este frapant cum o idee utilă și justificată ajunge să fie distorsionată pe traseu prin modificări și adăugiri ce o îndepărtează aproape total de la scopul inițial. Astfel, dintr-un instrument de protecție socială tranzitorie și mărginită la consumatorii casnici afectați de scăderea semnificativă a veniturilor personale, propunerea legislativă a ajuns, de fapt, să includă toți consumatorii casnici – inclusiv pe toți cei care nu au nici o dificultate reală de plată a facturilor la utilități – și pe marii consumatori de energie", notează EPG.

După cum a relatat Profit.ro, încă din prima parte a lunii trecute, în mai multe state din SUA, cum ar fi Washington, New York, New Jersey, California sau Indiana, companiile de utilități au anunțat că, pe anumite perioade, consumatorilor casnici care nu pot achita facturile nu li se va întrerupe furnizarea. Fenomenul s-a amplificat între timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
amanare plata factura utilitati
amanare plata factura energie
credite de stat cu dobanda zero
masuri economice coronavirus