Timișoara ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, din cauza datoriilor societății de termoficare. Autoritățile cer sprijinul Guvernului

Timișoara ar putea rămâne fără apă caldă și căldură, din cauza datoriilor societății de termoficare. Autoritățile cer sprijinul Guvernului
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 dec 2020

Municipiul Timișoara ar putea rămâne fără apă și încălzire, din cauza datoriilor pe care le are Colterm, societatea de termoficare. Stocuri de cărbune și gaze mai sunt până luni, iar marți ar putea să fie întrerupt agentul termic. Situația este cu atât mai gravă cu cât principalele spitale, inclusiv cele din prima linie COVID-19, sunt conectate la sistemul centralizat de încălzire. La solicitarea Primăriei Timișoara, Instituția Prefectului a cerut Guvernului sprijin, iar primarul Dominic Fritz spune că numai în acest an s-au plătit, pentru Colterm, 82 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Vineri după-amiază a avut loc o videoconferință cu prefecții susținută de domnul Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, având ca temă pregătirea sezonului de iarnă 2020-2021. In cadrul videoconferinței s-a pus în discuție situația alimentării cu încălzire și apă caldă din localitățile care au sisteme centralizate de alimentare cu energie termică. In ceea ce privește municipiul Timișoara, conform datelor Colterm, există  stocuri de cărbune și gaze doar până luni, iar furnizorii nu vor să livreze decât cu plata în avans, din cauza datoriilor companiei”, a anunțat, sâmbătă, Prefectura Timiș, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Prefectura a solicitat Guvernului României sprijinul, iar la nivelul județului Timiș a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

”Instituția Prefectului a transmis vineri un proiect de hotărâre de Guvern, la solicitarea Primăriei municipiului Timișoara, pentru a se atribui sume din fondul de rezervă al Guvernului pentru sprijinirea Colterm, astfel încât să nu se ajungă la sistarea alimentării cu agent termic la nivelul Timișoarei. Totodată, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, prefectul Liliana Oneț a convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a se identifica o soluție, astfel încât timișorenii să nu rămână de marți fără încălzire și apă caldă. Viceprimarul Timișoarei, domnul Ruben Lațcău, a afirmat că s-au plătit o parte din datorii către Complexul Energetic Oltenia pentru a se continua alimentarea cu cărbune, fiind în curs se contractare încă doi furnizori care să aprovizioneze Colterm cu cărbune”, se mai arată în comunicat.

Prefectul Liliana Oneț a discutat și cu ministrul Economiei pe această temă. 

”Totodată, prefectul Liliana Oneț a anunțat că, în această dimineață, a avut o discuție cu domnul Virgil Popescu, ministrul Economiei, pentru a se găsi o soluție de sprijinire a Colterm. Ministrul Economiei purtat o discuție cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia care au acceptat să sprijine, în continuare, Colterm, dar cu condiția plății sumelor eșalonate în continuare. Problema cea mai mare este la aprovizionarea cu gaze, având în vedere faptul că furnizorul acceptă livrarea doar cu plata în avans.  Prefectul județului Timiș a rugat conducerea Primăriei municipiului Timișoara să continue discuțiile cu E.ON Gaz, în încercarea de a se găsi o soluție pentru furnizarea în continuare de gaze către Colterm”, se mai arată în comunicat.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a transmis și el un mesaj pe pagina sa de Facebook în care a arătat că ”trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură și apă caldă”, mai ales că ar avea de suferit 50.000 de familii de timișoreni, dar și spitalele din prima linie COVID-19.

”Trebuie să trecem iarna fără întreruperi de căldură și apă caldă. De aceea am cerut și sprijinul Guvernului, în urmă cu trei săptămâni, pentru Colterm, deocamdată fără răspuns. Am reluat discuțiile la București în contextul negocierilor pentru noul guvern, la care particip, în acest weekend. Îi mulțumesc doamnei Prefect că a transmis și dânsa cererea noastră pentru bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru Colterm. Sunteți 50.000 dintre voi conectați la Colterm și aproape toate instituțiile din oraș, inclusiv spitalele din prima linie COVID-19. Alții nu sunt clienți, dar o bună parte din contribuțiile lor la buget local se duc spre compania locală de termoficare”, a transmis Dominic Fritz.

Edilul a adăugat că doar anul acesta Primăria Timișoara a plătit 82 milioane de lei pentru societatea de termoficare.

”Nu mi-am dorit să aduc în discuție ˝greaua moștenire˝. Realitatea este că, din prima zi de Primărie am plătit mai bine de 10% din încasări către Colterm pentru plata unor datorii uriașe, penalități, facturi la zi ori în avans pentru gaz și cărbune. Totul ca să nu se oprească căldură și apă caldă. Doar anul acesta Primăria Timișoara a plătit 82 milioane lei pentru Colterm. Dotările și echipamentele pentru spitalele timișorene ne-au costat 35 de milioane de lei în 2020. Cu 82 de milioane de lei am fi putut dubla volumul de achiziții de dotări și echipamente pentru spitale. Sau am fi putut construi o sală polivalentă cu 5000 de locuri. Sau 20 000 metri pătrați de locuințe pentru Timișoara. Puteam moderniza complet fie Josefin, fie Fabric, zona istorică. Dar nu vom putea folosi acești bani pentru comunitate nici în 2021, din cauza datoriilor istorice ale Colterm”, a mai scris Fritz.

Dominic Fritz a mai precizat, în mesajul său, că a discutat cu reprezentanți ai Băncii Mondiale, cu furnizorii și creditorii Colterm, cu reprezentanții ANAF, pentru a găsi soluții pentru redresarea Colterm.

”Adevărul este că gaura neagră Colterm a fost lăsat să crească de mult prea mult timp. Această situație nu mai poate continua. Am început discuții, care se află într-un stadiu avansat, cu Banca Mondială, cu furnizorii și creditorii Colterm, cu ANAF și cu mai mulți specialiști financiari pentru redresarea companiei, atât pe termen scurt cât și pe termen lung.  Avem soluții și ele pot fi puse în aplicare dacă există bună-credință la Guvern și în rândul consilierilor locali ai Timișoarei, care sunt și membri în Adunarea Generală a Colterm. Bună-credință și capacitatea de a privi o problemă nu din perspectiva partidului, ci a interesului public. Politizarea problemei Colterm nu face decât rău timișorenilor”, a mai transmis Dominic Fritz.

viewscnt
Afla mai multe despre
timișoara
termoficare
încălzire centralizată
cărbune
gaze