Transelectrica pierde pe bandă rulantă litigiile cu foști șefi dați afară. Compania trebuie să plătească milioane de lei compensații

Transelectrica pierde pe bandă rulantă litigiile cu foști șefi dați afară. Compania trebuie să plătească milioane de lei compensații
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2023

Transportatorul de energie Transelectrica a anunțat încă un proces pierdut la Centrul de Arbitraj de la Viena, intentant de foști membri ai Consiliului de Supraveghere și Directorat, pentru că au fost înlocuiți din funcții înainte de expirarea mandatelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Revocarea lor din funcție a fost făcută din considerente politice. De data aceasta, Ciprian Constantin Dumitru, fost membru al Consiliului de Supraveghere, revocat în 2011, a câștigat la Centrul de Arbitraj de la Viena, obligând compania la plata sumei totale de aproape 2 milioane de lei. Nu este singurul care a câștigat în fața Transelectrica, scrie Hotnews.ro.

VIDEO Un nou jucător pe piața românească incipientă a centralelor virtuale de energie CITEȘTE ȘI VIDEO Un nou jucător pe piața românească incipientă a centralelor virtuale de energie

Suma principală pe care trebuie să o primească Ciprian Constantin Dumitru de la Transelectrica este de 838,7 mii lei, la care se adaugă dobânda legală, actualizată cu rata inflației, din care 605,7 mii lei reprezintă compensația aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare pentru 39 luni, 46,6 mii lei reprezintă componenta variabilă a remunerației pentru anul 2020, iar 186,3 mii lei reprezintă compensația de neconcurență. În plus, compania trebuie să plătească toate costurile, taxele și cheltuielile de arbitraj, în valoare de 16.573,30 euro și 178.169,89 lei (inclusiv TVA).

În decembrie 2022 a câștigat Oleg Burlacu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, obligând compania la plata sumei de 792.132 lei (principal), la care se adaugă accesorii și cheltuieli de judecată. După ce succesul lui Burlacu, alți foști șefi ai Transelectrica au depus cereri de arbitraj la Centrul de Arbitraj de la Viena. Aceștia sunt Adrian Goicea, fostul președinte al Consiliului de Supraveghere, Ciprian Constantin Dumitru, Luiza Popescu, foști membri ai Consiliului de Supraveghere, și Cătălin Nițu, fost membru al Directoratului. Sumele cerute de aceștia se apropie de 3 milioane de lei. Toți au fost dați afară cu mult timp înainte de expirarea mandatului de 4 ani.

În aprilie 2021 a câștigat Cătălin Nițu, fost membru al directoratului, suma de 559.164 lei (principal), plus accesorii și cheltuieli de judecată. Cătălin Nițu nu s-a mulțumit cu atât și aduce din nou Transelectrica în fața Centrului de Arbitraj de la Viena, cerând de data aceasta 2,2 milioane de lei.

Libra Internet Bank are o nouă conducere CITEȘTE ȘI Libra Internet Bank are o nouă conducere

Transelectrica este bună de plată din cauza schimbărilor și numirilor politice

Pe 22 iunie 2021, fără un motiv anume, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis, în calitate de acționar majoritar, schimbarea membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Practic, șapte membri CS care aveau mandate pline de patru ani, până în septembrie 2024, au fost revocați, fiind înlocuiți de cinci membri provizorii, cu mandate de 4 luni, valabile doar până la data de 22 octombrie 2021.

La trei zile după demiterea supraveghetorilor, pe 23 iunie 2021, noul Consiliu a revocat membrii Directoratului Companiei, deși aceștia aveau mandat până în noiembrie 2024, fiind înlocuit tot cu interimari. Surse din domeniu declarau atunci că înlocuirile au avut la bază motive politice. Guvernul de atunci era controlat de Florin Cîțu și apropiații săi, iar toți cei demiși au fost numiți în guvernarea Orban. Practic, șefii de la Transelectrica au fost revocați pentru că fusese schimbat Guvernul, deși, teoretic, legislația privind guvernanța corporativă ar trebui să descurajeze astfel de practici, numiri pe criterii politice în companiile de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
compensații