Transelectrica va finaliza investiții de aproape 100 milioane lei până la sfârșitul anului

Transelectrica va finaliza investiții de aproape 100 milioane lei până la sfârșitul anului
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2017

Compania națională de transport al energiei electrice Transelectrica a anunțar marți că va pune în funcțiune până sfârșitul acestui an cinci lucrări de investiții, în valoare totală de 97,98 milioane lei, care au în vedere retehnologizări și modernizări ale unor stații de transformare în Câmpia Turzii, Bradu, Cluj Est, Pestiș și Vetiș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, pe 26 octombrie, a fost finalizată retehnologizarea stației 220/110/20 kV Câmpia Turzii, cu o investiție de 42 de milioane de lei, scrie News.ro.

În luna noiembrie, va fi finalizată retehnologizarea stației 400/220/110/20 kV Bradu - stația 400 kV (parțial), o investiție de 35 milioane de lei.

În plus, se vor realiza și alte lucrări la alte stații electrice, în valoare de 7,2 milioane lei.

”Lucrările de retehnologizare pentru stațiile 220/110/20 kV Câmpia Turzii și 400/220/110/20 kV Bradu - stația 400 kV au fost demarate în cursul anului 2014. Ambele stații au o importanță deosebită pentru Sistemul Electroenergetic Național (SEN). Stația Câmpia Turzii asigură conexiunile și tranzitul de putere din zonele cu excedent de energie electrică către zonele deficitare din Transilvania și Maramureș”, a anunțat compania.

Cinci orașe din România în care îți poți recupera banii investiți pentru achiziția unei centrale termice în aproximativ doi ani CITEȘTE ȘI Cinci orașe din România în care îți poți recupera banii investiți pentru achiziția unei centrale termice în aproximativ doi ani

Mai mult, în luna decembrie, Transelectrica va finaliza proiectul de modernizare a stației 400/110/10 kV Cluj Est, cu o investiție de 13,78 milioane de lei.

”Menționăm că în perioada 25-28 octombrie 2017 s-a realizat conexiunea între porțiunea de linie electrică din România (Reșița – granița RO-SE) și cea  din Serbia (Pancevo – granița RO-SE). Aceasta reprezentă una dintre etapele finale de realizarea a proiectului de interconexiune pe relația România-Serbia”, adaugă reprezentanții companiei.

Totodată, CNTEE Transelectrica SA derulează cinci proiecte de interes comun (PCI) în valoare de peste un miliard de lei, parte din clusterele Black Sea Corridor și Mid Continental East Corridor.

”Proiectele sunt adoptate de Comisia Europeană și incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E”, mai spun oficialii societății.

Ei spun că toate proiectele au fost incluse și pe lista a 3-a a Proiectelor de Interes Comun ce urmează a fi aprobată de Comisia Europeană.

Black Sea Corridor cuprinde două proiecte: linia electrică aeriană (LEA) 400 kV Cernavodă-Stâlpu, parte din Grupul creșterea capacității Bulgaria-România, și linia electrică aeriană (LEA) 400 Gutinaș-Smârdan, parte din Grupul creșterea capacității Bulgaria-România.

Mid Continental East Corridor cuprinde trei proiecte: interconexiunea dintre Reșița (RO) și Pancevo (RS) – parte din Grupul România-Serbia, linia internă dintre Porțile de Fier și Reșița, parte din Grupul România-Serbia, și linia internă dintre Reșița și Timișoara/Săcălaz, parte din Grupul România-Serbia, între Reșița și Pancevo.

Transelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 98 milioane lei, în scădere cu 30,6% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mult mai mare decât veniturile. Veniturile operaționale (din exploatare) au crescut în primul semestru din acest an cu 29%, la 1,74 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaționale au urcat  cu 44%, la 1,45 miliarde lei.

Transelectrica gestionează 81 de stații electrice la nivelul țării și 8.834 km de linii electrice aeriene.

Compania administrează și operează sistemul electric de transport și este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pietei, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN).

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica