Transgaz a depus o ofertă angajantă pentru transportatorul grec de gaze DESFA, chemând în ajutor și BERD

Transgaz a depus o ofertă angajantă pentru transportatorul grec de gaze DESFA, chemând în ajutor și BERD
scris 19 feb 2018

Consorțiul condus de grupul spaniol Regasificadora del Noroeste, din care face parte și Transgaz, și asocierea rivală rămasă în cursa pentru privatizarea transportatorului național de gaze naturale al Greciei, DESFA, au depus oferte angajante pentru achiziția unei participații de 66% la compania elenă.

Grupul spaniol Regasificadora și Transgaz, cu care s-a asociat în decembrie anul trecut, au cooptat doi noi parteneri pentru a concura cu consorțiul format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia), reiese dintr-un comunicat al autorității elene din domeniul privatizării. Din al doilea grup de companii făcea parte și Netherlande Gasunie, din Olanda, însă olandezii s-au retras înaintea depunerii ofertelor angajante.

Pe lângă Regasificadora și Transgaz, din consorțiu mai fac parte Reganosa Asset Investments și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitate CITEȘTE ȘI Cine a pus presiune pe sistemul de transport al gazelor? Romgaz și-a majorat cu 50% atât volumul de gaze extras din depozite, cât și vânzările de gaze depozitate

Autoritatea elenă nu a comunicat când va avea loc desemnarea câștigătorului.

Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată, pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale.

Câteva luni mai târziu, Transgaz a anunțat că a semnat un acord cu Regasificadora, reintrând astfel în competiția pentru preluarea companiei elene.

Potrivit strategiei de investiții pentru 2018-2020, Transgaz va folosi parte din bugetul de investiții în valoare totală de peste 6 miliarde de lei pentru a finanța eventuala parte care îi va reveni din pachetul de 66% de acțiuni DESFA.

DESFA este operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din Grecia, asigurând transportul gazelor dinspre Bulgaria și Turcia. În 2016, compania a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
desfa
oferta angajanta
grecia