Ucraina reia exportul de energie electrică

Ucraina reia exportul de energie electrică
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2023

Ucraina va relua exportul de energie electrică către Europa după o pauză de șase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete rusești asupra infrastructurii țării, a anunțat ministrul Energiei, Gherman Galușcenko.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Rețeaua electrică ucraineană funcționează de aproape două luni fără nicio restricție de consum și cu o rezervă de energie” electrică, a spus Galușcenko într-un comunicat, în care mai precizează că reparațiile au fost un succes, scrie Agerpres.

Decizie pentru metroul din Cluj-Napoca. Ce spune Boc CITEȘTE ȘI Decizie pentru metroul din Cluj-Napoca. Ce spune Boc

Exportul surplusului de energie electrică ar oferi resurse financiare suplimentare pentru reconstrucția infrastructurii energetice distruse și deteriorate, a adăugat ministrul ucrainean.

S-a convenit un export de maximum 400 de megawați către rețeaua energetică europeană. Ucraina a fost conectată la rețea cu puțin timp înainte de începerea războiului. Cu toate acestea, cantitatea reală de energie electrică exportată va depinde de nevoile consumatorilor ucraineni, a spus Galușcenko, adăugând că,”în mod incontestabil”, prioritatea rămâne piața internă a consumatorilor de energie electrică.

În pofida invaziei ruse declanșate în urmă cu mai bine de 13 luni, Ucraina a continuat să exporte energie electrică către Republica Moldova și Uniunea Europeană din iunie până în octombrie, moment în care au început atacurile țintite ale Rusiei asupra aprovizionării cu energie a Ucrainei.

În 2022, producția de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se află sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
energie