Ucraina va cumpăra gaze în comun cu țările Uniunii Europene

Ucraina va cumpăra gaze în comun cu țările Uniunii Europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2023

Ucraina va participa la programul Uniunii Europene de cumpărare în comun de gaze de pe piețele globale și are ca obiectiv să achiziționeze 2 miliarde de metri cubi de combustibil înainte de iarna viitoare, a declarat șeful politicii energetice a UE, comisarul Kadri Simson, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Țările UE, care încearcă să înlocuiască gazul rusesc, intenționează să facă o cerere în comun, pentru a semna primele contracte colective de gaze în lunile următoare, astfel încât să înceapă umplerea depozitelor înaintea vârfului de cerere din timpul iernii, scrie News.ro.

ANRE a avizat plata a peste 13,3 miliarde lei către furnizorii de energie CITEȘTE ȘI ANRE a avizat plata a peste 13,3 miliarde lei către furnizorii de energie

"Ucraina a indicat că, pe lângă propria producție internă, ar putea avea nevoie, pentru o iarnă sigură, de încă 2 miliarde de metri cubi", a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-o conferință de presă.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care gestionează achizițiile comune de gaz ale UE, a avut miercuri o videoconferință cu furnizorii internaționali de gaze.

Sefcovic a declarat că Europa este pe cale să își extindă capacitatea de retransformare a gazelor naturale lichefiate la 227 de miliarde de metri cubi până în 2024, față de 178 de miliarde de metri cubi în prezent, pe măsură ce țările vor schimba gazul rusesc cu alte surse de aprovizionare.

Participarea la schema UE ar putea ajuta Ucraina să evite penuria de gaze. Din cei 27,3 miliarde de metri cubi de gaze pe care Ucraina i-a folosit în 2021, producția internă a reprezentat aproximativ 19,8 miliarde de metri cubi, importurile au fost de 2,6 miliarde de metri cubi, iar 4,9 miliarde de metri cubi de gaze au fost luate din depozitele subterane.

Estimările inițiale ale companiei energetice de stat Naftogaz sugerează că producția de gaze a Ucrainei a fost de aproximativ 18 miliarde de metri cubi în 2022.

Ucraina folosește puțin gaz pentru a produce electricitate, dar se bazează pe acest combustibil pentru încălzire și industrie - sectoare vulnerabile în cazul în care loviturile rusești ar deteriora infrastructura.

Ucraina nu importă gaze direct din Rusia, dar conductele ucrainene transportă în continuare o parte din gazul rusesc către Europa.

Rusia a bombardat infrastructura energetică a Ucrainei în ultimele luni, iar joi a lansat atacuri cu rachete în Ucraina, ucigând cel puțin șase civili și forțând centrala nucleară de la Zapororjie să iasă din rețea.

Kadri Simson a declarat că va convoca joi o videoconferință de urgență cu miniștrii energiei din Ucraina și UE pentru a discuta situația de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, cea mai mare din Europa, după ce Kievul a declarat că atacurile rusești au deconectat centrala de la rețeaua electrică și au forțat-o să treacă la alimentarea de urgență cu motorină.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
gaze