UE cere statelor să limiteze căldura în clădiri publice la 19 grade, iar climatizarea vara la 25 grade. Limitarea poate fi problematică pentru clădiri vechi - Un exemplu, chiar sediul Guvernului României, unde iarna temperatura este în unele birouri extrem de ridicată

UE cere statelor să limiteze căldura în clădiri publice la 19 grade, iar climatizarea vara la 25 grade. Limitarea poate fi problematică pentru clădiri vechi - Un exemplu, chiar sediul Guvernului României, unde iarna temperatura este în unele birouri extrem de ridicată
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iul 2022

Comisia Europeană va cere, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalațiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, pentru a reduce consumul de gaze de pe continent, conform unui proiect de text consultat de AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Această limitare ar putea fi problematică pentru clădiri vechi, cum sunt multe în România, lipsite de sisteme moderne de climatizare ori de încălzire. Un astfel de exemplu este chiar sediul guvernului României, unde iarna temperatura este în unele birouri extrem de ridicată, transmite Agerpres.

INFOGRAFICE Paza bună trece iarna grea. Noi recorduri în România la înmagazinarea și importul de gaze CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Paza bună trece iarna grea. Noi recorduri în România la înmagazinarea și importul de gaze

Pentru a putea rezista mai bine la scăderea drastică a livrărilor de gaze naturale rusești, și posibil chiar la oprirea lor completă, Bruxelles va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

„Acționând acum am putea reduce impactul unei opriri bruște a livrărilor cu o treime”, se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie.

Potrivit estimărilor Executivului comunitar, o cantitate de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcționării instalațiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 și 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiți ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producția de electricitate, precum și între 10 și 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cerere de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei prețurilor.

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricții obligatorii cu privire la încălzirea sau climatizare în clădirile publice.

În paralel, „importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare”, subliniază Comisia Europeană. Bruxelles-ul vrea de asemenea campanii de comunicare pentru a încuraja gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Comisia Europeană a ajuns la concluzia potrivit căreia „clienții protejați” (care conform legislației UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puțin de 37% din consumul total al UE și „simulările arată că nu ar fi afectați la scară largă” de penuriile de gaze. În consecință, Comisia a decis să țintească centralele electrice și industria, marii consumatori de gaze.

O întrerupere brutală a aprovizionării cu gaze „ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-și reduce brusc producția sau a trece la alți combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale”, în special în sectorul chimiei, avertizează Executivul comunitar. „Însă ar fi mult mai puțin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme”, adaugă Comisia.

Toate aceste propuneri ale Comisiei se vor afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniștrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
caldura
climatizare