Ungaria s-a opus plafonării prețului gazului rusesc la reuniunea de urgență a UE. Germania și Austria se opun la rândul lor

Ungaria s-a opus plafonării prețului gazului rusesc la reuniunea de urgență a UE. Germania și Austria se opun la rândul lor
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2022

Ungaria s-a opus introducerii unui plafon maxim al prețului plătit pentru gazele naturale importate din Rusia la reuniunea miniștrilor de Energie din blocul comunitar ce a avut loc la Bruxelles, relatează TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul a fost făcut după-masa de ministrul ungar de Externe Peter Szijjártó, care participă la întâlnire, scrie Hotnews.ro.

CONFIRMARE Grupul german Schwarz se împrumută masiv pentru extinderea Kaufland în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Grupul german Schwarz se împrumută masiv pentru extinderea Kaufland în România

„Plafonarea prețurilor este o sancțiune energetică ascunsă. Am spus clar că nici noi nu suntem dispuși să negociem sancțiuni energetice”, a scris el pe pagina sa de Facebook, cu referire la faptul că guvernul de la Budapesta anunțase încă de pe 24 august că nu este dispus nici măcar să stea la masa discuțiilor în ceea ce privește impunerea unor noi sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

Mai devreme în cursul zilei, în timp ce se afla în drum spre Bruxelles, Szijjártó afirmase că planul propus de Comisia Europeană este „cu totul împotriva intereselor ungare” și că ar duce la o oprire imediată a tuturor exporturilor de gaze naturale pe care Rusia le face.

„Nu ai nevoie de un Premiu Nobel pentru a-ți da seama de asta”, a afirmat el.

„În această dimineață (...) ne vom da toată silința să facem Bruxelles-ul să înțeleagă în sfârșit că livrările de gaze naturale nu sunt un subiect ideologic sau politic, ci unul ce ține de realitatea fizică”, a mai afirmat ministrul ungar de Externe, citat de agenția Reuters.

UPDATE Germania a anunțat de asemenea că nu susține un plafon de preț pentru gazul din Rusia, deoarece unele țări sunt încă dependente de această aprovizionare. Nici Austria nu susține măsura, a anunțat ministrul Energiei, citat de Bloomberg.

Comisia Europeană a cerut plafonarea prețului la gazul rusesc

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat decizia de a înainta Consiliului UE o propunere de stabilire a unui plafon de preț pentru gazele naturale importate din Rusia.

Tot miercuri, Vladimir Putin a amenințat că va întrerupe livrările de energie dacă vor fi impuse plafoane de preț pentru exporturile de petrol și gaze ale Rusiei, avertizând Occidentul că "va tremura de frig la iarnă și îi va îngheța coada" precum lupului dintr-un basm rusesc.

La fel ca embargoul impus la începutul lunii iunie împotriva petrolului rusesc și a celorlalte pachete de sancțiuni decise de UE împotriva Rusiei, măsurile trebuie aprobate prin votul unanim al statelor membre.

ANAF - control la curierii care livrează mâncare: Aproape 5 milioane ore de muncă nedeclarate. Nereguli și la venituri din criptomonede CITEȘTE ȘI ANAF - control la curierii care livrează mâncare: Aproape 5 milioane ore de muncă nedeclarate. Nereguli și la venituri din criptomonede

Ungaria a primit o derogare de la interdicția de a importa petrol din Rusia pentru ca guvernul de la Budapesta să renunțe la dreptul său de veto.

Guvernul maghiar nu are un portofoliu pentru Energie, motiv pentru care Peter Szijjártó își reprezintă țara la întâlnirea de la Bruxelles. Aceasta a fost convocatăde Cehia, care deține președinția rotativă a UE, pentru a discuta despre criza energetică din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
gaze