UPDATE Administratorul judiciar al ELCEN insistă pentru plata subvenției la energia termică, susținând că bucureștenii ar risca să rămână fără apă caldă din cauza Primăriei Capitalei. Reacția Primăriei

UPDATE Administratorul judiciar al ELCEN insistă pentru plata subvenției la energia termică, susținând că bucureștenii ar risca să rămână fără apă caldă din cauza Primăriei Capitalei. Reacția Primăriei
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2019

UPDATE ora 18.50 Primăria Capitalei susține că procesul de furnizare a apei calde se desfășoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situație juridică a RADET. "Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice are absolut toate facturile de la ELCEN în termen, nu există factură a cărei scadență să fie depășită. Subliniez, pentru a clarifica situația existentă și pentru ca populația să nu aibă motiv de îngrijorare, că toate sumele datorate în prezent sunt facturi curente", afirmă primarul general, Gabriela Firea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

"Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice are absolut toate facturile de la ELCEN în termen, nu există factură a cărei scadență să fie depășită. Subliniez, pentru a clarifica situația existentă și pentru ca populația să nu aibă motiv de îngrijorare, că toate sumele datorate în prezent sunt facturi curente. Ca de fiecare dată, asigurarea acestui tip de serviciu public către populație este în atenția noastră permanentă, tocmai pentru că este unul esențial pentru calitatea vieții în Capitală. De altfel, la cea mai recentă ședință CGMB, a fost aprobat proiectul pe care l-am propus consilierilor generali, de înființare a două noi companii, în scopul continuării serviciul de alimentare cu energie termică. Este un pas important, a existat consens, semn că toți decidenții au înțeles importanța acelui vot", afirmă primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat de presă transmis de Primăria Capitalei.

Primăria precizează că scadența facturilor dintre ELCEN și furnizorii de gaze este tot de 90 de zile, ca și cele dintre RADET și ELCEN, așadar și acele facturi sunt în termen și nu se pune problema vreunei depășiri a termenelor de plată.

"Ca urmare, apreciem că declarațiile administratorului special al ELCEN cu privire la existența vreunui risc nu se susțin. Deși există întârzieri la plata gazelor în avans de către Primăria Capitalei, acestea nu afectează procesul de furnizare, întrucât, până la data ajungerii la termenul de scadență a primei facturi între RADET și ELCEN, această situație va fi remediată, astfel încât, în continuare, să nu existe facturi depășite. Plățile vor fi efectuate, așadar, până la scadență. Reamintim că situația acestor plăți este generată de neaprobarea bugetului la nivel național, fapt care a făcut imposibilă aprobarea bugetului local al Municipiului București", arată reprezentanții Primăriei București.

Aceștia spun că faptul că încasările din cotele din impozitul pe venit, în primele trei luni ale anului 2019, au fost din ce în ce mai mici față de prevederile inițiale a dus la imposibilitatea plății in avans a agentului termic.

"Primăria Capitalei asigură din nou bucureștenii că, indiferent de situația RADET și de divergențele juridice generate de acest subiect, procesul de furnizare nu va fi întrerupt, așa cum nu a fost, de altfel, nici până acum", mai scrie în comunicat.

Știrea inițială:

Alimentarea Capitalei cu apă caldă riscă să fie oprită în perioada următoare, în condițiile în care Primăria Capitalei nu a plătit subvenția la energia termică și, astfel, ELCEN nu poate să își achite facturile către furnizori, susține Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN.

Sierra Quadrant afirmă într-un comunicat că, dincolo de înființarea noilor companii energetice, Primăria Municipiului București nu și-ar fi respectat obligațiile de plată stipulate în OG 36/2006 privind plata subvenției aferente energiei termice livrate către populație și nu ar fi efectuat nici până în prezent plata sumelor prevăzute pentru luna ianuarie.

Primăria Capitalei nu a transmis nicio replică până în momentul publicării acestui articol.

Cutremur ”moderat” de magnitudinea 5,5 în sud-vestul Turciei, fără victime CITEȘTE ȘI Cutremur ”moderat” de magnitudinea 5,5 în sud-vestul Turciei, fără victime

"În lipsa acestor fonduri, ELCEN nu își poate achita obligațiile de plată restante către ROMGAZ (furnizorul de gaze naturale), situație în care ROMGAZ poate sista livrarea materiei prime către ELCEN. Acest fapt conduce automat la oprirea tuturor instalațiilor utilizate de ELCEN pentru producerea energiei termice, distribuită ulterior de RADET către utilizatorii finali (cetățeni, școli, gradinițe, agenți economici)", afirmă Sierra Quadrant.

Potrivit sursei citate, subvenția pentru luna ianuarie în cuantum de 175 milioane de lei nu ar fi fost virată nici sub formă de avans direct către ROMGAZ (conform Convenției de justificare a avansurilor) și nici achitată prin contul escrow pus la dispoziția producătorilor (ELCEN având o cotă de 70% din totalul energiei termice produse).

Sierra Quadrant mai spune că refuzul PMB de a efectua plățile amintite ar amenința întregul proces de reorganizare a ELCEN, condamnând la faliment această societate de stat de importanță strategică, și că, în momentul în care ELCEN nu și-ar putea asigura materia primă necesară producției de energie electrică și termică, din cauza acțiunilor PMB, șansele de reorganizare a ELCEN ar fi îngreunate într-o manieră considerabilă.

Isărescu: Știți cum arată România? Ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orașe, și zone de sărăcie CITEȘTE ȘI Isărescu: Știți cum arată România? Ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orașe, și zone de sărăcie

"Argumentele prin care se încearcă acreditarea ideii conform căreia disputele dintre actorii politici legate de bugetul național sunt cauza acestei tergiversări denotă lipsa interesului real pentru rezolvarea problemelor întâmpinate, în condițiile în care au existat și există resursele necesare pentru a onora obligațiile de plată ale PMB în cazuri a căror urgență și importanță nu pot fi comparate cu livrarea apei calde în Capitală. Datoria celor aleși de cetățeni să-i reprezinte și să administreze viața unui oraș este în primul rând față de cei care i-au ales și de abia apoi față de propria carieră politică. Atunci când soarta oamenilor, calitatea vieții acestora și securitatea orașului sunt puse pe locul doi, acel oraș se va îndrepta inevitabil spre colaps.

Dacă doamna Firea și echipa dânsei au decis ca RADET să intre în faliment, și acesta este motivul pentru care vedem zilnic că nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza această societate, consider că are datoria de a-i anunța pe bucureșteni și pe toți cei implicați în acest proces. Toate acțiunile din ultimul timp, inclusiv această tergiversare a plății subvenției, ne arată că în spate este un simplu joc politic. Alegerea falimentului în locul planului de reorganizare a RADET înseamnă că sistemul de termoficare din București va intra în moarte clinică", a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa calda
se opreste apa calda
cand se opreste apa calda
radet
elcen
primaria capitalei
gabriela firea
subventie radet
pret caldura
pret apa calda