Uriașul grup chinez de petrol și gaze CNOOC își pregătește retragerea din Marea Britanie, Canada și Statele Unite de teama sancțiunilor

Uriașul grup chinez de petrol și gaze CNOOC își pregătește retragerea din Marea Britanie, Canada și Statele Unite de teama sancțiunilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2022

Cel mai mare producător offshore de petrol și gaze din China, CNOOC se pregătește să renunțe la operațiunile sale din Marea Britanie, Canada și Statele Unite, din cauza îngrijorărilor Beijingului că activele ar putea fi supuse sancțiunilor occidentale, au spus surse din industrie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Legăturile dintre China și Occident sunt de mult timp tensionate din cauza comerțului și a drepturilor omului, iar tensiunea a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care China a refuzat să o condamne, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ OMS a decis să mențină COVID-19 la nivel de pandemie CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMS a decis să mențină COVID-19 la nivel de pandemie

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că China s-ar putea confrunta cu consecințe dacă ar ajuta Rusia să evite sancțiunile occidentale, care includ măsuri financiare cum ar fi restricționarea accesului Rusiei la valută și complicarea procesării plăților internaționale.

CNOOC nu a comentat imediat informațiile.

Companiile efectuează periodic revizuiri ale portofoliilor lor, dar ieșirea care este pregătită ar avea loc la mai puțin de un deceniu după ce CNOOC, deținută de stat, a intrat în cele trei țări printr-o achiziție de 15 miliarde de dolari a companiei canadiene Nexen, o înțelegere care a transformat grupul chinez într-un producător mondial de top.

Activele, care includ participații în câmpuri de hidrocarburi importante din Marea Nordului, Golful Mexic și mari proiecte canadiene de nisip petrolier, produc aproximativ 220.000 de barili echivalent de petrol pe zi (boed), potrivit calculelor Reuters.

Luna trecută, Reuters a scris că CNOOC a angajat Bank of America pentru a pregăti vânzarea activelor sale din Marea Nordului, care includ o participație la dintre cele mai mari zăcăminte din bazin.

CNOOC a lansat o revizuire globală a portofoliului înainte de listarea sa publică planificată la Bursa de Valori din Shanghai de la la sfârșitul acestei luni, care are ca scop în primul rând să exploateze finanțări alternative după excluderea acțiunilor sale din SUA în octombrie anul trecut, au spus sursele.

Excluderea a făcut parte dintr-o măsură a fostului președinte american Donald Trump din 2020, care a vizat mai multe companii chineze, despre care Washingtonul spunea că sunt deținute sau controlate de armata chineză.

China a condamnat această măsură.

CNOOC profită, de asemenea, de creșterea prețurilor petrolului și gazelor, determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, și speră să atragă cumpărători în timp ce țările occidentale încearcă să dezvolte producția internă pentru a înlocui energia rusă.

Pe măsură ce încearcă să părăsească Occidentul, CNOOC caută să achiziționeze noi active în America Latină și Africa și, de asemenea, dorește să acorde prioritate dezvoltării de noi proiecte mari în Brazilia, Guyana și Uganda, au spus sursele. '

CNOOC încearcă să vândă active ”marginale și greu de gestionat” în Marea Britanie, Canada și Statele Unite, a declarat pentru Reuters o sursă principală din industrie.

Toate sursele au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei.

Sursa din industrie a declarat luna trecută că conducerea de vârf a CNOOC, inclusiv președintele Wang Dongjin, a considerat că gestionarea fostelor active Nexen este ”incomodă” din cauza birocrației și a costurilor de operare ridicate în comparație cu țările în curs de dezvoltare.

CNOOC s-a confruntat cu obstacole în special în Statele Unite, cum ar fi autorizațiile de securitate cerute de Washington pentru ca directorii săi chinezi să intre în țară, a adăugat sursa.

”Active precum cele din apele adânci din Golful Mexic sunt dificile din punct de vedere tehnologic și CNOOC chiar trebuia să colaboreze cu partenerii pentru a învăța, dar directorilor companiei nici măcar nu li s-a permis să viziteze birourile din SUA. A fost o problemă în toți acești ani și includerea pe lista neagră a CNOOC de către administrația Trump. a înrăutățit situația”, a spus sursa.

În prospectul său publicat înainte de oferta publică inițială, CNOOC a spus că s-ar putea confrunta cu sancțiuni suplimentare.

”Nu putem prevedea dacă compania sau afiliații și partenerii săi vor fi afectați de sancțiunile SUA în viitor, dacă politicile se schimbă”, a spus CNOOC.

În Statele Unite, CNOOC deține active în bazinele de șist Eagle Ford și Rockies, precum și participații în două câmpuri mari offshore din Golful Mexic, Appomattox și Stampede.

Principalele sale proiecte canadiene privind nisipurile petroliere sunt Long Lake și Hangingstone din provincia Alberta.

viewscnt
Afla mai multe despre
cnooc
gaze
petrol