VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei avertizează: Românii care nu încheie contracte pe piața concurențială și rămân abonați ai serviciului universal vor plăti facturi mult mai mari la iarnă!

VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei avertizează: Românii care nu încheie contracte pe piața concurențială și rămân abonați ai serviciului universal vor plăti facturi mult mai mari la iarnă!
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 aug 2021

Românii care nu încheie contracte pe piața concurențială și rămân abonați ai serviciului universal vor plăti facturi mult mai mari la iarnă, avertizează ministrul Energiei, Virgil Popescu. Mesajul a fost transmis în emisiunea ”Ora de Profit.ro”, moderată de Adriana Nedelea și difuzată duminică la Prima TV.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Emisiunea Ora de Profit.ro este difuzată în fiecare duminică, de la ora 12, la Prima TV.

"Dacă-ți închei contractul astăzi pe piața reglementată, ai prețul garantat pe un an. Dacă nu închei și dacă aștepți - nu știu de ce aștepți - și nu te muți în piața reglementată, stai în piața serviciului universal, care am observat că a devenit foarte scumpă, mai scumpă ca până acum,... Practic, ar trebui să-i stimuleze pe români în această perioadă să se mute, să facă o alegere odată, pe piața concurențială, pentru că acolo prețul este mult mai mic",  a arătat ministrul.

El a apreciat însă că scumpirile spectaculoase de pe piața spot a energiei electrice și gazelor naturale nu se vor regăsi în totalitate în facturi, existând chiar posibilitatea ca acei consumatori casnici care optează acum pentru un alt furnizor, cu prețuri reduse, să achite chiar facturi mai mici.

Tranzacție surpriză: Un antreprenor francez de Top 500 a cumpărat două proiecte de parcuri eoliene românești CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Un antreprenor francez de Top 500 a cumpărat două proiecte de parcuri eoliene românești

Potrivit ministrului, pe piața de energie electrică există în prezent trei furnizori (printre care și Hidrolelectrica, deținută de statul român) care au în continuare oferte extrem de atractive, în jurul prețului de 0,25 lei/MWh pentru electricitatea-marfă. Cei care însă nu vor semna contracte concurențiale vor achita prețuri mult mai mari pe MWh, prețul pentru serviciu universal crescând considerabil.

“(Scumpirile de pe piața angro - n.r.) nu se vor regăsi în totalitate în facturi, pentru că sunt furnizori care au încheiat contracte la termen și pe piața contractelor la termen prețul a fost același. Evident, nu și-au încheiat contracte pe toată cantitatea și evident că diferența o cumpără de pe piața zilei următoare, unde se-ntâmplă aceste scumpiri. Și mai este un lucru - e caniculă afară și nu bate vântul. Nebătând vântul înseamnă că nu avem energie eoliană, care poate fi mai ieftină și tempera piața”, a precizat ministrul Energiei.

VIDEO Ora de Profit.ro - Ministrul Energiei avertizează: Românii care nu încheie contracte pe piața concurențială și rămân abonați ai serviciului universal vor plăti facturi mult mai mari la iarnă!

Acesta a explicat și motivele pe care se fundamentează economic respectivele scumpiri, motive atât intern, cât și extern.

“După pandemie a venit creșterea economică și în Europa, și în întreaga lume. Creșterea economică a generat o creștere a consumului de energie, de gaze naturale și petrol. Observați că și la petrol este o creștere foarte mare care s-a regăsit într-o creștere a prețului la pompă. La gazul natural, ca să dau un exemplu, prețul pe bursa din Olanda sau la bursa Baumgarten de la Viena era undeva la 8-9 euro/MWh. Acum, prețul la bursa din Olanda este undeva la 44 euro/MWh, iar cel din Austria undeva pe-acolo.

A fost depusă prima plângere de hârțuire sexuală contra guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo CITEȘTE ȘI A fost depusă prima plângere de hârțuire sexuală contra guvernatorului statului New York, Andrew Cuomo

Cei care nu și-au încheiat contracte de energie electrică sau gaze naturale pe baza portofoliului de clienți pe un an, pentru a acoperi din achizițiile pe anul trecut consumul din acest an, și au mizat pe faptul că o să cumpere ei de pe o zi pe alta au generat aceste prețuri, pentru că, odată cu majorarea prețului certificatului de carbon, de la de 20 euro media pe certificat la 55 euro media pe certificat, (costul - nr.r) producției de energie pe cărbune a crescut exponențial. Iar piața se închide la prețul cel mai mare, nu la prețul cel mai mic”, a precizat Popescu.

În plus, crede acesta, majoritatea furnizorilor nu au achiziționat energie și gaze anul trecut și au așteptat finalul anului în speranța că poate se schimbă legea și se revine la o piață reglementată.

“ANRE a venit foarte târziu cu ordinul de liberalizare a pieței, ați văzut ce bulibășeală a fost la sfârșitul de an. Probabil că (furnizorii - n.r) au așteptat alegerile, să vadă dacă nu cumva ne întoarcem la piața reglementată, ori acest lucru nu se poate. Într-o Europa nu putem să avem preț reglementat decât pe perioadă foarte scurtă”, a explicat oficialul.

În această săptămână, prețul energiei pentru ziua următoare, care acoperă jumătate din consumul intern, a bătut record după record, prețul orar sărind de 1.000 lei/MWh.

Similar, pe piața gazelor, ultimele tranzacții efectuate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), plasează prețul actual al gazelor naturale la nivelul maximului istoric de la începutul comercializării gazelor în România.

Piața autohtonă a devenit din ce în ce mai dependentă de importurile de la Gazprom, care a anunțat o majorare de 4 ori a exporturilor în primele 7 luni către România.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu
energie