Francezii de la Sanofi, în negocieri exclusive cu fondul american Advent International pentru vânzarea Zentiva, producătorul Algocalmin

Francezii de la Sanofi, în negocieri exclusive cu fondul american Advent International pentru vânzarea Zentiva, producătorul Algocalmin
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 apr 2018

Grupul farmaceutic francez Sanofi a anunțat marți că este în negocieri exclusive cu fondul american de private equity Advent International pentru vânzarea diviziei europene de medicamente generice, Zentiva, prezentă și pe piața din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

 Prețul tranzacției ar urma să fie de circa 1,9 miliarde euro.

"Prețul este decent, dar nu extraordinar. Sanofi va investi probabil suma în achiziții pe segmentul farma sau cel al biotehnologiei', a afirmat Jérôme Schupp, manager de fond la Prime Partners, în Geneva, citat de Reuters.

Și alte companii și-au exprimat interesul pentru Zentiva, despre care Profit.ro a anunțat, în 2016, că urmează să fie vândută.

În România, cifra de afaceri a Zentiva a urcat anul trecut cu 9,19%, la 458,60 milioane lei, de la 420,00 milioane euro în 2016, iar profitabilitatea s-a ameliorat semnificativ, într-un exercițiu financiar derulat într-o perioadă în care acționari minoritari au reclamat deturnări de profituri prin prețuri de transfer către majoritarul Sanofi.

Sanofi este prezent pe piața locală printr-o divizie comercială - Sanofi România - și prin fabrica Zentiva București (fosta Sicomed).

Portofoliul local de medicamente al companiei cuprinde și Algocalmin, lider de piață pe aria sa terapeutică.

Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei CITEȘTE ȘI Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei

Managementul companiei a avut presiune pe parcursul întregului an din partea acționarului minoritar KJK Fund II SICAV-SIF, fond înregistrat în Finlanda, pentru creșterea profitului. Primăvara trecută, Adunarea Generală a Acționarilor a pus în confruntare cele 2 părți, acționarii minoritari de la KJK, împreună cu cei ai fondurilor de pensii administrate NN, având suspiciunea că o parte din câștiguri sunt deturnate către majoritarul Sanofi.

„În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara în AGA Răzvan Lefter, reprezentant al KJK. Calculele fondului spuneau că dacă ar fi substrase cheltuieli aparent nejustificate sau chiar denunțate ca nereale, câștigul EBITDA la Zentiva ar fi trebuit să fie în anul 2016 cu 45% mai mare.

Invocarea liderului majorității parlamentare Liviu Dragnea ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste în respectiva AGA și menționarea acestui lucru în exclusivitate în Profit.ro, a atras reacția șefului PSD. Într-o postare pe Facebook, acesta a făcut o declarație care a atras la Zentiva o serie de controale ale Fiscului. „Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină. Când se încalcă legea, instituțiile statului trebuie să acționeze la fel de ferm, indiferent de forța sau anvergura unei companii", afirma atunci Dragnea.

Zentiva operează pe 50 de piețe și are o prezență puternică în Europa de Est, inclusiv România. Sanofi a achiziționat Zentiva în 2009, plătindu-i aproape 2,6 miliarde de dolari pentru companie. Zentiva este în prezent cea de-a treia companie farmaceutică generică din Europa, cu profituri anuale de peste 150 de milioane de dolari.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
sanofi
zentiva
vanzare