Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei

Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2018

Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut în martie, comparativ cu luna precedentă, cu 500 de lei - 4.550 de lei, un medic primar ajungând astfel la o remunerație lunară de 16.231 de lei, iar un șofer fiind plătit cu 4.750 de lei, relevă date oficiale.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, salariul unui medic primar din Ambulanță a urcat de la 11.681 de lei la 16.231 de lei, iar un medic specialist a ajuns la o remunerație de 11.500 de lei.

Remunerația unui șofer a urcat de la 3.600 de lei la 4.750 de lei, iar un ambulanțier a trecut de la un salariu de 4.985 de lei la 5.900 de lei.

FOTO Proiecte din programul Start-up Nation, scoase la vânzare pe internet CITEȘTE ȘI FOTO Proiecte din programul Start-up Nation, scoase la vânzare pe internet

În cazul asistenților, diferența salarială este de 500 - 700 de lei, pentru o remunerație lunară de 4.500 de lei - 6.000 de lei, în funcție de grad.

Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei

Salariile de bază ale medicilor și profesorilor au crescut începând cu luna martie.

Câteva zeci de angajați ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare C. C. Iliescu din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au protestat vineri pentru a doua zi consecutiv în curtea unității medicale, nemulțumiți de regulamentul de sporuri aprobat de Guvern. Managerul institutului, Șerban Bubunek, a declarat că banii alocați spitalului nu sunt suficienți pentru plata sporurilor și caută o soluție împreună cu Ministerul Sănătății. El a afirmat că medicii nu vor pierde din salariu, însă problema este la veniturile asistentelor, care ar putea scădea. La Ministerul Sănătății au loc negocieri între sindicate, ministrul Sănătății și ministrul Muncii.

Un protest a fost organizat și la Spitalul de Psihiatrie cronici din Dumbrăveni - Vrancea. Oamenii au primit fluturașii de salarii și reclamă pierderi salariale de până la 800 de lei.

FOTO Fiscul avertizează firmele să ignore mailurile în care aparent șeful ANAF le cere date confidențiale CITEȘTE ȘI FOTO Fiscul avertizează firmele să ignore mailurile în care aparent șeful ANAF le cere date confidențiale

În urma discuțiilor, conform organizației sindicale SANITAS, decidenții guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgență, un mecanism legal prin care unitățile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor și sporurilor în cazul categoriilor de salariați aflate în situația de a pierde venituri în urma aplicării Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice și a regulamentul de sporuri în domeniul sănătate și asistență socială.

 

Potrivit sursei citate, soluția pe termen scurt presupune acordarea unor stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară, care să acopere eventualele pierderi.

În paralel, reprezentanții guvernamentali au promis rediscutarea noii legislații privind salarizarea. Se urmărește eliminarea situațiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a condus la situații paradoxale, în care sporurile acordate angajaților din spitalele de importanță națională sau cele cu largă adresabilitate sunt mai mici decât în spitalele de mici dimensiuni.

Anteror, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că va emite o circulară prin care cere spitalelor să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile. Pintea a precizat că aproximativ 10% dintre angajații din domeniul medical vor avea pierderi la salarii în această lună. Sindicaliștii din Sănătate s-au declarat mulțumiți de soluțiile găsite în urma negocierilor de la minister și sunt încrezători că, pentru moment, situația a fost aplanată.

viewscnt
Afla mai multe despre
sorina pintea
ministerul sanatatii