AstraZeneca va plăti 5,5 miioane de euro în urma unor acuzații privind darea de mită

AstraZeneca va plăti 5,5 miioane de euro în urma unor acuzații privind darea de mită
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 31 aug 2016

Compania anglo-suedeză din domeniul farmaceutic AstraZeneca, prezentă și în România, a acceptat să plătească 5,5 milioane de dolari pentru a pune capăt unor acuzații din partea autorităților americane legate de dare de mită la diviziile din China și Rusia, informează MarketWatch și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Legea federală permite ca autoritățile americane să sancționeze companiile prezente în SUA pentru acte de corupție săvârșite în state din afara Americii.

Potrivit Comisiei americane pentru bursă și valori mobiliare (SEC), angajați ai AstraZeneca din statele menționate ar fi oferit, începând din 2005, bani, cadouri și alte beneficii unor bugetari din sistemul medical, printre care și medici, pentru ca aceștia să prescrie pacienților medicamentele companiei, în defavoarea competitorilor.

Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului, reținut de DNA pentru luare de mită CITEȘTE ȘI Vicepreședintele Agenției Naționale a Medicamentului, reținut de DNA pentru luare de mită

Totodată, în 2008, angajați ai AstraZeneca din China au mituit oficiali chinezi pentru a obține o reducere sau o anulare a unor sancțiuni financiare în această țară.

AstraZeneca a acceptat să plătească 5,5 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzațiile care i se aduc, fără a-și recunoaște sau nega vinovăția. Cea mai mare parte a sumei pe care compania o va plăti, 4,3 milioane de dolari, reprezintă profitul care se presupune că a fost obținut ilegal în urma practicilor folosite de companie, 822.000 de dolari reprezintă dobânzi, iar restul, de 375.000 de dolari, o amendă impusă de autoritățile americane.

AstraZeneca ocupă locul 8 pe piața farmaceutică din România, în funcție de vânzările de anul trecut, cu o cifră de afaceri de 429,3 milioane lei și o cotă de piață de 3,7%.

Compania a respins, în 2014, o ofertă finală de preluare, în valoare de 120 de miliarde de dolari, din partea Pfizer, după șase luni de negocieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
zstrazeneca
mita
coruptie
rusia
china
sec
farma
medicamente