UE autorizează primul vaccin pentru protejarea sugarilor împotriva infecțiilor cu VSR

UE autorizează primul vaccin pentru protejarea sugarilor împotriva infecțiilor cu VSR
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2023

Comisia Europeană a autorizat Abrysvo, primul vaccin care protejează adulții în vârstă și sugarii cu vârsta de până la șase luni împotriva bolilor tractului respirator inferior cauzate de virusul sincițial respirator (VSR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

VSR este un virus respirator comun, care provoacă, de obicei, simptome ușoare, asemănătoare răcelii. Majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de una până la două săptămâni, dar VSR poate fi grav în cazul persoanelor vulnerabile, cum sunt sugarii, adulții în vârstă și persoanele cu boli pulmonare sau cardiace și cu diabet.

Vaccinurile împotriva VSR sunt deosebit de importante, având în vedere creșterea numărului de infecții cu VSR în UE în iarna trecută, notează Comisia într-un comunicat.

MedLife, cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei în primul semestru. Profit în scădere CITEȘTE ȘI MedLife, cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei în primul semestru. Profit în scădere

Vaccinul Abrysvo, produs de Pfizer, este acum autorizat în întreaga UE. Acesta va contribui la întărirea răspunsului imunitar la virus.

Comisia precizează că autorizarea vaccinul a fost făcută în urma unei evaluări riguroase în cadrul mecanismului de evaluare accelerată al EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente).

“Având în vedere că prevenirea infecției cu VSR la copii prezintă un interes major pentru sănătatea publică, Comisia a accelerat autorizarea vaccinului”, se arată în comunicat.

Este primul vaccin împotriva VSR aprobat în UE pentru inocularea sugarilor.

În iunie, Comisia a autorizat punerea pe piață a vaccinului Arexvy împotriva VSR, produs de GSK, însă doar pentru persoanele peste 60 de ani.

"Acesta este primul nostru vaccin împotriva VSR autorizat de UE care protejează nu numai adulții în vârstă, ci și sugarii, încă de la naștere. În perspectiva următoarelor sezoane de toamnă și iarnă, acest vaccin poate contribui la prevenirea consecințelor grave ale VRS pentru unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni ai noștri. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii noștri, pentru care VSR este una dintre principalele cauze de spitalizare în UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin vsr sugari
comisia europeana
virus sincitial respirator
vaccin rsv copii
autorizare vaccin vsr