Acțiunile companiei de plăți Wirecard, cu un centru de procesare în România, se prăbușesc din nou la bursă după ce un audit KPMG nu a reușit să combată acuzațiile legate de nereguli contabile

Acțiunile companiei de plăți Wirecard, cu un centru de procesare în România, se prăbușesc din nou la bursă după ce un audit KPMG nu a reușit să combată acuzațiile legate de nereguli contabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 iun 2020

Procesatorul german de plăți electronice Wirecard a pierdut două treimi din valoarea acțiunilor, acestea căzând cu 65% după ce auditorul a anunțat că nu poate găsi acte justificative pentru circa 2 miliarde euro în contabilitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În aprilie, compania de audit și consultanță KPMG a anunțat că Wirecard nu a furnizat toate documentele necesare pentru a combate acuzațiile legate de înregistrarea unor tranzacții fictive, apărute anul trecut în Financial Times.

Acțiunile Wirecard, prezentă și România, au căzut atunci cu peste19% în urma raportului KPMG.

ULTIMA ORĂ Disputele de la SIF Transilvania scot acțiunile societății în afara ringului de tranzacționare. Consiliul de Supraveghere reclamă că nu-și poate desfășura activitatea din cauza „grupului Fercală”. Ce decide ASF CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Disputele de la SIF Transilvania scot acțiunile societății în afara ringului de tranzacționare. Consiliul de Supraveghere reclamă că nu-și poate desfășura activitatea din cauza „grupului Fercală”. Ce decide ASF

Compania germană de plăți a solicitat KPMG să realizeze o investigație independentă în urma unor acuzații, lansate de publicația Financial Times anul trecut. Potrivit publicației britanice, divizia din Singapore a companiei a falsificat anumite documente contabile, inclusiv prin înregistarea unor tranzacții fictive prin care și-a  "umflat" veniturile. Compania a negat acuzațiile și a dat în judecată Financial Times.

În urma raportului KPMG, reprezentanții Wirecard au declarat că firma de audit nu a descoperit nereguli contabile sau dovezi care să sprijine acuzațiile lansate de Financial Times și că nu va reface documentele contabile pentru perioada 2016-2018 (interval în care, potrivit presei britanice, ar fi avut loc neregulile contabile).

EXCLUSIV. Fostul președinte al Depozitarului, Marius Moldovan, noul șef executiv SIF Transilvania. Mihai Fercală - revocat după un sfert de veac. Este preluată o societate cu dețineri în turism paralizate de virus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV. Fostul președinte al Depozitarului, Marius Moldovan, noul șef executiv SIF Transilvania. Mihai Fercală - revocat după un sfert de veac. Este preluată o societate cu dețineri în turism paralizate de virus

KMPG nu a putut verifica însă tranzacții de circa 1 miliard de euro, realizate prin intermediul unor terți. Potrivit Wirecard, datele necesare pentru aprobarea "fără dubiu" a veniturilor din 2016-2018 sunt "gestionate în primul rând de terți", însă datele proprii furnizate de procesatorul german nu au scos la iveală nereguli.

"Aș vrea să subliniez faptul că acuzațiile nu au fost confirmate", a declarat Markus Braun, CEO Wirecard.

În februarie 2019, Wirecard a pierdut 40% din valoarea de piață, după ce Financial Times a publicat mai multe articole în care a acuzat angajați ai unei subsidiare Wirecard din Singapore că ar fi manipulat registrele contabile, în vederea raportării unor venituri mai mari decât cele reale.

Din cauza volatilității ridicate, autoritatea germană de supraveghere a pieței de capital (BaFin) a interzis vânzarea în lipsă pentru acțiunile Wirecard până pe 18 aprilie, prima astfel de decizie la nivelul unei singure acțiuni din istoria instituției.

Fondat în 1999 în orașul german Ascheim, grupul Wirecard este unul dintre jucătorii majori pe piața serviciilor de plăți electronice.

Compania are 4.500 de angajați la nivel global, inclusiv în România, unde deține cel mai mare centru de procesare din țară și unul dintre cele mai mari din regiunea Europei de Est.

viewscnt
Afla mai multe despre
wirecard
kmpg
nereguli wirecard
nereguli contabile