ULTIMA ORĂ Proteste la sediul SIF Oltenia, acuzații de îngrădiri ale accesului la AGA sub pretextul coronavirus. A fost chemată poliția și jandarmeria

ULTIMA ORĂ Proteste la sediul SIF Oltenia, acuzații de îngrădiri ale accesului la AGA sub pretextul coronavirus. A fost chemată poliția și jandarmeria

STOP. La AGA de la Craiova nu au intrat decât unii acționari

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 28 apr 2020

Aproximativ o duzină de persoane, prezentate ca acționari, inclusiv din zona de interese a SIF Banat-Crișana, nu au fost lăsate să intre la Adunarea Generală de la SIF Oltenia. Consiliul de Admnistrație condus de președintele Tudor Ciurezu a stabilit condiții de participare și reguli de desfășurare drastice, argumentând prin epidemia COVID-19, însă contestatarii săi le văd ca pretexte pentru a împiedica demersurile de schimbare a conducerii. „E foarte urât ce se întâmplă... și cu polițiști în jur...”, spune unul dintre investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Craiova, de dimineață, aproximativ 15 acționari au venit și de la București pentru a participa la AGA de bilanț de la SIF Oltenia (SIF5), dar, conform relatărilor, au fost ținuți pe scările instituției. Starea de urgență impusă de autorități limitează numărul de participanți la o acțiune și reglementează organizarea în sistem online a unor astfel de ședințe.

Astfel, conform relatărilor, răspunsul primit a fost că aceia care au votat deja prin corespondență nu vor fi primiți în sală, unde numărul de participanți este restrâns în contextul epidemiei de coronavirus, conform regulilor de desfășurare publicate anterior de Consiliul de Administrație.

Transgaz distribuie 52% din profitul net sub formă de dividende: 106 milioane lei pleacă spre bugetul de stat CITEȘTE ȘI Transgaz distribuie 52% din profitul net sub formă de dividende: 106 milioane lei pleacă spre bugetul de stat

Nemulțumiți, acționarii - considerând că nu își pot exercita unul dintre drepturile fundamentale, cel de a participa la AGA - au chemat poliția, jandameria și chiar executori judecătorești care să certifice starea de lucruri.

Se consideră de către aceștia că miza ar fi împiedicarea acționarilor grupați în jurul SIF Banat-Crișana (SIF1) să se exprime, în condițiile în care aceștia au solicitat revocarea unor membri ai boardului, inclusiv a lui Ciurezu, iar în urmă cu aproape un an au arătat, la un vot de modificare de Act Constitutiv, că pot coagula o majoritate împotriva actualei conduceri.

Cum în sală era clar că nu vor participa mult peste 20 de investitori, președintele SIF Banat-Crișana, Bogdan Drăgoi, a fost prezent, ne relatează persoane de la fața locului, încă de la ora 5 dimineața și a deschis o listă de ordine a celor care să intre la AGA și care ar fi urmat să-i asigure participarea. A fost însă respins sub motivarea că societatea sa a votat prin corespondență.

TeraPlast trece peste coronavirus și obține un profit net aproape dublu la T1. „Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale.” CITEȘTE ȘI TeraPlast trece peste coronavirus și obține un profit net aproape dublu la T1. „Fabricile noastre sunt operaționale și ne adaptăm condițiilor actuale.”

În ziua precedentă, SIF Banat-Crișana a notificat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), căreia i-a cerut intervenția, reclamând la SIF Oltenia „îngrădirea dreptului acționarilor de a participa la adunarea generală a acționarilor prin utilizarea ca pretext a prevenirii răspândirii COVID-19, deși nicio normă în vigoare referitoare la prevenirea răspândirii COVID-19 nu interzice participarea acționarilor la adunare sau limitarea a priori a drepturilor acestora”.

Prezența la Adunare ar fi fost limitată numeric și ca timp,conform acelorași relatări,  intervențiile investitorilor fiind limitate la cel mult 2 minute, iar întreaga AGA, prin chiar regulile de desfășurare, fiind programată să fie derulată în jumătate de oră. „Având în vedere că desfașurarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor se realizează într-un spațiu închis și perioada de contaminare cu virusul SARS Co-V2 crește exponențial cu durata expunerii, timpul alocat pentru desfășurarea AGOA nu va depăși 30 de minute”, spune decizia cu formulări de raport epidemiologic al CA al SIF Oltenia.

La încercările Profit.ro de a-l contacta în această dimineață, pentru lămuriri suplimentare, președintele Ciurezu nu a răspuns.

OMV Petrom împarte 48% din profit ca dividende în pofida prăbușirii prețurilor la carburanți, petrol și gaze. Statul român încasează 362 milioane de lei CITEȘTE ȘI OMV Petrom împarte 48% din profit ca dividende în pofida prăbușirii prețurilor la carburanți, petrol și gaze. Statul român încasează 362 milioane de lei

Legea 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare menționează că „accesul acționarilor îndreptățiți să participe, la data de referință, la adunarea generală a acționarilor este permis prin simpla probă a identității acestora, făcută, în cazul acționarilor persoane fizice, cu actul de identitate al acestora sau, în cazul persoanelor juridice, al reprezentantului legal, iar în cazul entităților legale și al acționarilor persoane fizice reprezentate, cu împuternicirea dată persoanei care le reprezintă, cu respectarea prevederilor legale aplicabile în materie.”

Acționarii sunt nemulțumiți de faptul că nu s-au găsit condiții pentru participarea la o AGA care oricum nu ar fi avut cu mult peste 50 de participanți, astfel încât la Craiova ar fi trebuit să se poată găsi un spațiu adecvat. „Este efectiv umilitor”, spune o persoană din zona de influență a SIF Banat Crișana și care finalmente a fost primită în incintă. „E foarte urât ce se întâmplă... și cu polițiști în jur... și cu toate astea... Nu e OK.”

Revolta a crescut, președintele Asociației Brokerilor, Dan Paul, care ocupă un loc în boardul BVB, trecând pe lângă cei ținuți la poartă și intrând în incinta sediului SIF Oltenia, la fel și Radu Hanga, ales la sfârșitul anului trecut în fruntea Consiliului Bursei, primit în calitate de administrator la SIF-ul din Craiova.

Ultimul ar fi fost apostrofat de acționarii de pe treptele SIF5 și i s-ar fi reproșat faptul că tocmai el, ca președinte BVB, ar tolera "o astfel de încălcare a drepturilor acționarilor". Finalmente, Hanga nu a participat la AGA, nefiind niciun minut prezent în sala în care s-a desfășurat ședința.

Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman CITEȘTE ȘI Fără dividende la BRD. Printre pierzători, fondurile de pensii, SIF-uri, fondul suveran al Norvegiei și Dedeman

Codul de Guvernanță Corporativă al BVB spune că „o societate trebuie să depună toate eforturile pentru a permite acționarilor săi să participe la adunările generale”. Cu alte cuvinte, problema nu este cea a acționarilor de pe trepte că nu pot participa, ci problema este chiar a emitentului, care ar trebui să intreprindă toate diligențele necesare pentru a asigura acționarilor săi un drept fundamental, respectiv cel de a participa și vota la AGA. 

Întocmit în urmă cu aproape 5 ani, în cadrul unui proiect pentru care Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a plătit 30.000 de euro, echivalentul a 3.000 de euro pentru fiecare pagină, Codul nou al BVB spune că „regulile adunărilor generale ale acționarilor nu trebuie să limiteze participarea acționarilor la adunările generale și exercitarea drepturilor acestora. Modificările regulilor vor intra în vigoare, cel mai devreme, începând cu următoarea adunare a acționarilor”.

Din punctul de vedere al celor de la SIF Banat-Crișana, măsurile respective ar fi avut doar ca pretext COVID-19, iar decizia boardului în frunte cu Ciurezu i-ar fi vizat direct. Adresa de ieri către ASF, semnată de președintele Drăgoi, afirmă că „toate actele menționate ale administratorilor se constituie în practici neloiale, abuzive și frauduloase săvârșite cu intenția directă de a bloca votul acționarilor asupra problemelor aflate pe ordinea de zi a adunării și asupra atragerii răspunderii administratorilor SIF Oltenia SA, care fusese anterior anunțată public de SIF Banat Crișana, ca acționar.”

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
tudor ciurezu
sif banat crisana
radu hanga
bogdan dragoi